Antti Kurvinen

Kurvinen huolissaan vapaaehtoisista pelastustoimen uudistuksessa

Jaa tämä ystävällesi

Sisäministeri Petteri Orpo on syyskuussa asettanut hankkeen pelastustoimen uudistamiseksi. Pelastustoimen uudistaminen on nyt tarkoitus tehdä sosiaali- ja terveystoimen uudistamisen yhteydessä muodostettavien itsehallintoalueiden pohjalle.

Kauhavalainen Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen kantaa huolta siitä, miten pelastustoimen vapaaehtoisten rooli otetaan huomioon käynnistetyssä hankkeessa.

– Uudistuksella on muun muassa tarkoitus varmistaa pelastustoimen resurssien tehokas käyttö niin, että pelastustoimen toimintavalmius ei heikkene. Tämän vuoksi onkin hyvin tärkeää huomioida, miten suuri merkitys on vapaaehtoisella pelastustoiminnalla. Pitää sanoa suoraan, että suurin osa palo- ja pelastustoimen tehtävistä pitkin laajaa Suomea ei pyörisi ilman vapaaehtoisia oman työn ohella toimivia palokuntalaisia, Kurvinen toteaa.

– Tämä iso vapaaehtoisten joukko on myös suorittanut vaadittavat kurssit ja testit. Lisäksi osa vapaehtoisista on kehittänyt ammattitaitoaan erikoistumalla vaativampiin työtehtäviin tai muuten lisännyt osaamistaan pätevöitymällä erikoistehtäviin.

Kurvinen korostaa, että tehtiinpä pelastustoimelle millainen uudistus tahansa, täytyy huolehtia siitä, että vapaaehtoisten ja puolivakinaisten palokuntien toimintaedellytykset niin resurssipuolella kuin motivaation osalta säilyvät.

– Suomen viimeinen aito turvallisuuden lähipalvelu maaseudulla on palo- ja pelastustoimi. Tästä kiitos kuuluu rohkeille ja kotiseuturakkaille vapaaehtoisille savusukeltajille, sammutusmiehille ja muille palokuntaharrastajille. Mikäli pelastustoimi siirretään osaksi uusia sote-alueita, ei toiminnasta saa muodostua niin byrokraattista taikka kankeaa, ettei vapaaehtoistoiminta taivu siihen. Sellaiseen ei meillä ole varaa kansalaisten turvallisuuden eikä julkisen taloudenkaan osalta, Kurvinen linjaa.

Keskustalainen kansanedustaja nostaa esille vapaaehtoisen palokuntatoiminnan yhteiskunnallista ulottuvuutta.

– Vapaaehtoiseen palokuntatoimintaan kuuluu monilla paikkakunnilla myös kiinteästi palokuntanuorten toiminta. Näinä laman, maahanmuuton ja ihmisten yksinäisyyden aikoina palokuntanuorten toiminta on loistavaa yhteisöllisyyttä, jossa ihminen kasvaa kurinalaisuuteen ja joukkuepeliin. Palokuntalaisuuteen kuuluu myös muu kökkä- ja talkootoiminta, kertoo entinen palokuntanuori kansanedustaja Antti Kurvinen.

Jaa tämä ystävällesi