Antti Kurvinen

Kurvisen pitämä Keskustan ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskustelussa Suomen suunnasta

Jaa tämä ystävällesi

Hallitus vastasi eduskunnan täysistunnossa 18.5.2016
SDP:n välikysymykseen Suomen suunnasta.

Kansanedustaja Antti Kurvinen piti välikysymyskeskustelussa Keskustan ryhmäpuheenvuoron:

\”Arvoisa puhemies,
 
SDP:n välikysymys käsittelee Suomen suuntaa.
 
Olen tullut politiikkaan rakentamaan tulevaisuutta, enkä mielelläni katso peruutuspeiliin. Nyt siihen on kuitenkin syytä.

Vaaleissa kyse oli nimenomaan Suomen suunnasta. Suomi oli ajelehtinut neljä vuotta. Maassa kasvoivat vain velka työttömyys. Työttömiä tuli viime vaalikaudella 100 000 lisää.

Suomen suunta oli muutettava. Siksi suomalaiset antoivat vaaleissa luottamuksensa Sipilälle ja Keskustalle. Siksi SDP joutui oppositioon. Missä on uskottavuus, kun oma politiikka vei Suomen konkurssin partaalle?

Arvoisa puhemies,

Sipilän hallituksen tehtävä on nostaa maa lamasta ja laittaa Suomi kuntoon.

Se tarkoittaa ennen muuta Suomen uudistamista, työllisyyden parantamista, palvelujen turvaamista ja velaksi elämisen lopettamista. Näissä tulevaisuuden isoissa asioissa on ensimmäisen vuoden aikana saatu tai ollaan saamassa ratkaisuja aikaan.

Suomen ajelehtiminen on päättynyt. Taloudessa etumerkki on vihdoin vaihtunut miinuksesta plussaksi.

Arvoisa puhemies,

Meillä on edelleen ongelmia ratkaistavana. Työttömyys on niistä vakavin. Nyt on tehtävä kaikki voitava, jotta työttömille saadaan töitä. Mitä paremmin tässä onnistumme, sitä kestävämmin voimme pitää huolta heikoimmista ja kehittää tasapainoisesti koko maata.

Yhteiskuntasopimuksen toteutuminen on työllisyys- ja talouskäänteen edellytys. Metsäalalla saatiin jo sopu aikaan. Uskon muidenkin liittojen vastuullisina toimijoina pääsevän neuvottelutulokseen. Etenkin nuoret ja pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat valoisamman näkymän.

Työllisyys- ja yrittäjyyspaketit, koko maahan kohdistuvat elvyttävät liikennehankkeet ja se, että valtion tase laitetaan luomaan uutta työtä, täydentävät yhteiskuntasopimusta. Budjettiriihessä on haettava lisää uusia ratkaisuja työttömyyden etenkin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen. Työttömät nuoret tarvitsevat täsmätoimia.

Arvoisa puhemies,

Sipilän hallitus joutuu säästämään, koska viime vaalikaudella kaikki jäi tekemättä, talouspolitiikka epäonnistui ja työttömyyden annettiin räjähtää käsiin. Muistutan, että SDP:llä oli kaikki keskeiset työllisyyteen ja talouteen liittyvät ministerinsalkut.

Karmeasta perinnöstä huolimatta Keskustalle on tärkeää, että myös parannuksia tavallisten suomalaisten arkeen tehdään. Pienituloisimpien takuueläkettä on korotettu ja korotetaan. Tähän SDP ei pystynyt. Omais- ja perhehoitoa parannetaan. Tähänkään SDP ei pystynyt. Lasten, nuorten ja perheiden palveluja uudistetaan. Tämäkin jäi demareilta tekemättä.

Suurituloisten verotusta on kiristetty ja pieni- ja keskituloisten verotusta on kevennetty. Keskustan mielestä on oikein, että myös mahdolliset yhteiskuntasopimuksen veronalennukset toteutetaan pieni- ja keskituloisia painottaen.

Arvoisa puhemies,

Sinipunahallituksen epäonnistumisen vuoksi olemme pakotettuja säästämään myös koulutuksesta. Pääpaino on kuitenkin koulutuksen uudistamisessa. Tähänkään SDP ei pystynyt, vaikka sillä oli opetusministeri. Suomalaisten on myös hyvä muistaa, että SDP esitti ennen vaaleja satojen miljoonien eurojen säästöjä koulutukseen.

Keskustan eduskuntaryhmä on pettynyt Savonlinnan opettajankoulutuksen tilanteeseen. Pyydän, että opetusministeri Grahn-Laasonen vielä tarkentaa asian yksityiskohtia. Savonlinnalle ja savonlinnalaisille meillä keskustalaisilla on yksi viesti: teitä ei jätetä yksin; Savonlinnaa ei jätetä yksin.

Arvoisa puhemies,
 
Oli myönteistä, että SDP alkoi tukea yhteiskuntasopimusta. Tämä SDP on rakentanut suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja tämän SDP:n kanssa olen itsekin tehnyt yhteistyötä siitä lähtien, kun tulin politiikkaan. Tästä välikysymyksestä tätä SDP:tä en sen sijaan tunnista.
 
Edustajat Lindtman, Marin, Razmyar ja Nurminen. Eikö juuri meidän sukupolvemme pitäisi yhteistyössä hakea ratkaisuja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi ja vahvistaa uskoa siihen, että tästäkin selvitään ja Suomi nousee? 

En voi ymmärtää sitä, että tekin olette lähteneet mukaan tähän SDP:n vastakkainasetteluun ja ihmisten pelotteluun hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta ja kaiken myymisestä. Se on epä-älyllistä, vastuutonta ja lisää epävarmuutta kodeissa.

Arvoisa puhemies,
 
Keskustan eduskuntaryhmä antaa tukensa Sipilän hallituksen politiikalle. Suomi on laitettava uudistamalla ja sopimalla kuntoon.\”

Jaa tämä ystävällesi