Antti Kurvinen

Maatalous- ja kalastusneuvosto 30.5.2023

Jaa tämä ystävällesi

Tällä kertaa neuvostossa oli pöydällä pakkauksia ja pakkausjätettä koskevan asetusehdotuksen näkökohdat, jotka liittyvät elintarviketurvallisuuteen ja ruokahävikkiin. Maatalous- ja kalastusneuvosto käsitteli myös markkinatilannetta erityisesti Ukrainaan kohdistetun hyökkäyksen jälkeen. 

Kävimme neuvoston kanssa mielipiteiden vaihdon pakkauksia ja pakkausjätettä koskevan asetusehdotuksen näkökohdista, jotka liittyvät elintarviketurvallisuuteen ja ruokahävikkiin. Neuvosto kannatti yleisesti pakkausten vähentämiseen liittyviä tavoitteita, mutta jatkokäsittelyssä on otettava huomioon pakkausten tärkeä merkitys ruuan kaupankäynnille, säilyvyydelle ja hygienialle. Elintarviketurvallisuus täytyy varmistaa.

Saimme neuvostossa komissiolta esittelyn maatalouden markkinatilanteesta Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman tilanteen valossa. Ministerit toivat esille eri maiden kohtaamia ongelmia. Komissio selvittää mahdollisen uuden kriisipaketin tarvetta ja kohdentumista. 

Epävirallisessa lounaskeskustelussa tapasimme Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi.  Keskustelimme Ukrainan maatalouden tilanteesta Venäjän hyökkäyksen keskellä. Puhuimme myös markkinatilanteesta EU:n alueella maatalouden osalta.

Toin esille sen, että Suomi tukee jatkossakin Ukrainaa ja tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, jotta saadaan sota loppumaan ja oikeudenmukainen rauha aikaiseksi.

Luovutin myös kuksan seuraavalle Espanjan maatalousministerille, sillä Espanja aloittaa puheenjohtajakautensa heinäkuussa.

Näillä näkymin minulla on takana viimeinen virallinen AGRIFISH-neuvoston kokous. Tämä on ollut todella innostavaa ja todella vaativaakin aikaa hoitaa Suomen maa- ja metsätalousasioita yhdessä ympäristökomissaarien, muiden ministereiden sekä europarlamentaarikkojen kanssa. Samaan aikaan todella opettavaista ja mahtavaa aikaa, jonka tulen muistamaan aina.

Jaa tämä ystävällesi