Antti Kurvinen

Keskustan juristikansanedustajat Kurvinen ja Lohi: Uusi tuomioistuinvirasto on alueellistettava

Jaa tämä ystävällesi

TIEDOTE

Keskustan juristikansanedustajat kauhavalainen Antti Kurvinen ja rovaniemeläinen Markus Lohi vaativat oikeusministeri Antti Häkkästä alueellistamaan uuden perustettavan tuomioistuinviraston. Syksyllä 2017 linjattiin, että Suomeen perustetaan pohjoismaisen mallin mukaan erillinen tuomioistuinvirasto, joka johtaa ja koordinoi tuomioistuinlaitosta ja sen kehittämistä. Keskustalaiset näkevät, että oikeusministeriöllä olisi nyt erittäin hyvä mahdollisuus toteuttaa valtionhallinnon toimintojen alueellistamista.

– Lähtökohta Suomen alueellistamislainsäädännössä on, että alueellistamista tulee vakavasti harkita, kun perustetaan uusia virastoja. Alueellistamisratkaisuilla on suuri merkitys aluetaloudelle ja ne houkuttavat myös yksityisen sektorin työpaikkoja mm. palvelualoille. Alueellistamisilla varmistetaan, että korkeasti koulutetuille on työpaikkoja joka puolella Suomea ja samalla tasataan valtion työpaikkojen epäsuhtaa pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä, sanoo Kurvinen.

– Tuomioistuinviraston perustaminen on erittäin hieno juttu ja vahvistaa suomalaisen oikeuslaitoksen riippumattomuutta, tuomioistuinten työn laatua ja siten Suomea oikeusvaltiona. Oudoksun sitä, että oikeusministeriössä on haluttomuutta aidosti pohtia vaihtoehtoja uuden viraston alueellistamiseen. Suomesta löytyisi monia esimerkiksi oikeustieteellisen tiedekunnan ja hovioikeuden omaavia kaupunkeja hyvien liikenneyhteyksien päässä, joihin tuomioistuinvirasto olisi luontevaa sijoittaa, linjaa Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lohi.

Myös Ruotsissa ja Norjassa tuomioistuinvirastot on alueellistettu noin tunnin lentomatkan päähän pääkaupungista. Kysymys on vain poliittisesta tahdosta. Nyt tarvitaan vastuuministeriltä rohkeutta päätöksentekoon, Lohi jatkaa.

Kurvinen ja Lohi ovat muiden tehtäviensä lisäksi perustuslakivaliokunnan varsinaisia jäseniä.

Lisätietoja:
Antti Kurvinen, 044 751 4257
Markus Lohi, 0400 692 682

Jaa tämä ystävällesi