Antti Kurvinen

Vuoden 2023 Soihdunkantaja-palkinto Antti Kurviselle

Jaa tämä ystävällesi

Screen Helsingin yhteydessä jaettiin vuoden 2023 Soihdunkantaja-palkinto entiselle tiede- ja kulttuuriministerille, kansanedustaja Antti Kurviselle hänen tekemästään työstä tekijänoikeuslain uudistamiseksi. Kurvinen piti omana ministerikautenaan huolen, että tekijänoikeuslain uudistus saatettiin maaliin ja lopullisessa hallituksen esityksessä huomioitiin lausuntakierroksella saatu palaute. Kurvinen tarttui pitkittyneeseen valmisteluprosessiin rivakasti ja ratkaisukeskeisesti. Hänen prioriteettinsa oli saada lakiesitys valmiiksi EU:n direktiivien vaatimat muutokset toteuttaen.

Kurvinen viesti selkeästi päättäneensä ja linjanneensa, että tekijöiden ja oikeudenomistajien asemaa tulee parantaa lakiesityksessä. Hän osoitti arvostavansa luovan alan alkutuottajia ja aiemmasta lakiesityksestä saamaansa runsasta palautetta. Kurvisen tekijöiden asemaa kunnioittava asenne tiivistyy hänen jo klassikoksi muodostuneeseen rinnastukseen taiteilijoiden ja maanviljelijöiden välillä. ”No farmers, no food. No artist, no art”, Kurvinen kiteytti olennaisen suomalaisen luovan alan perustasta.

”Yksi isoimmista asioista tiede- ja kulttuuriministeriaikanani oli tekijänoikeusdirektiivi, jonka hallituksen esityksen ensimmäinen versio sai koronan runtelemalta kentältä tyrmistyneen vastaanoton. Teimme suuresta uudistuksesta tekijämyönteisemmän, mikä vastaa mahdollisimman hyvin direktiivin alkuperäistä henkeä. Ratkaisu herätti myös paljon kritiikkiä. 

Asian hoitaminen oli itselleni poliittinen valinta, olen alkutuottajien puolella- No artists, no art – no farmers, no food. Pitää aina muistaa, että ilman taiteilijoita ja kulttuurialan ammattilaisia emme voi nauttia suomalaisesta kulttuurista ja sen antamista elämyksistä”, toteaa Kurvinen omaa toimintaansa tekijänoikeuslain uudistamiseksi.

”Meille keskeisiä av-alan sisällöntuottajia edustavana järjestönä on tärkeää, että poliittisessa päätöksenteossa huomioidaan sisällöntuottajien merkitys luovan alan toiminnan lähtökohtana. Tekijät kokevat usein olevansa altavastaajia, joilla ei ole mahdollisuutta neuvotella omista ehdoistaan. Onkin tärkeää, että merkittävää poliittista valtaa käyttävät henkilöt tunnistavat työmme merkityksen ja haluavat vahvistaa asemaamme. Tämän vuoksi on ilo palkita entinen tiede- ja kulttuuriministeri, kansanedustaja Antti Kurvinen hänen vaikuttavasta panoksesta tekijänoikeuslain uudistamisessa”, kertoo Avaten puheenjohtaja, näyttelijä Karoliina Vanne.

“Tuntuu todella upealta, että tehtyä työtäni tiede- ja kulttuuriministerinä arvostetaan. Soihdunkantaja-palkinnon saaminen on suuri kunnia, ja olen siitä todella kiitollinen. Ilman tekijöitä ja taiteilijoita ei ole suomalaista kulttuuria”, Kurvinen toteaa.

 

Soihdunkantaja-palkinto jaettiin Screen Helsingin iltajuhlassa 31.8.2023.


Viime vuonna ensimmäinen Soihdunkantaja-palkinto annettiin Action! -hankkeelle, jonka toteutti Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitos yhteistyössä Women in Film and Television Finland (WIFT) ry:n kanssa. Hankkeen tavoitteena oli edistää naispuolisten ammattilaisten työllistymistä audiovisuaalisella alalla, kehittää toimenpiteitä esteiden poistamiseksi sekä tukea työllistämistoimia sektorilla.

Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry on käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja ohjaajien tekijänoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on sopia ja hallinnoida käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja ohjaajien tekijänoikeuksia kollektiivisesti. Avaten perustajajäsenet ovat Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat – Finlands Dramatiker och Manusförfattare ry. Valvomme jäsenjärjestöjemme jäsenten ammatillisia, tekijänoikeudellisia, taloudellisia ja taiteellisia etuja.

Tiedote julkaistu:

Jaa tämä ystävällesi