Antti Kurvinen

Turvapaikanhakijoiden oikeusapu kuohutti – \”ei enää terveille retkeilijöille\”

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Verkkouutisissa 5.4.2016.

Eduskunnassa kiisteltiin turvapaikkahaun oikeusavun kevennyksistä ulkomaalaislaissa.

Hallituksen esitys rajoittaa ulkomaalaiselle annettavaa oikeusapua hänen suojeluaan koskevaa asiaa käsiteltäessä siten, ettei hän saa avustajaa turvapaikkapuhuttelussa, ellei se ole erityisen painavista syistä tarpeen. Kokoomuksen Wille Rydman sanoi opposition esittämää arvostelua esitystä kohtaan kohtuuttomaksi ja suhteettomaksi.

– Kyse on siitä, että olemme keventämässä prosessia. Kenenkään oikeusturvaa ei vaaranneta, mutta prosessi hieman kevenee, Wille Rydman sanoi.

Hänen mielestään tämä on oikein suomalaiselle veronmaksajalle.

– Siksi toisekseen se on myös oikeusturvan näkökulmasta oikein, koska tällä varmistetaan se, ettei myöskään turvapaikanhakijalle muodostu epärealistista kuvaa siitä, millä perustein Suomessa on mahdollista turvapaikkaa saada ja millä ei, Rydman jatkoi.

– Kun kevennämme prosessia tässä vaikeassa tilanteessa, pystymme helpottamaan myös sitä, että se apu mitä annetaan, todella kohdistuu niille jotka sen avun tarpeessa aidosti ovat.

Rydman sai useat Rkp:n kansanedustajat toteamaan, ettei oikeusvaltioon voi kuulua oikeusturvan keventäminen.

Vihreiden Touko Aallon mielestä muutokset tulevat lisäämään valituksia, koska painopiste siirtyy varhaisesta vaiheesta tuomioistuinkäsittelyyn. PS:n Teuvo Hakkarainen sanoi, että \”täytyy olla miesten otteet nyt tässä touhussa. Sieltä tulee ainoastaan miehiä. Yritetään rajoittaa tätä turvapaikkaturismia, joka nyt on valloillaan\”. Rkp:n Eva Biaudet protestoi sananvalintoja.

Seikkailijat takaisin

Keskustan Antti Kurvinen muistutti, että lakiesityksen perusteluissa nimenomaan todetaan, että jos on kidutettu, haavoittuvassa asemassa tai alaikäinen turvapaikanhakija, voi edelleen saada oikeusapua.

– Mutta terveet, nuoret, raavaat miehet eivät sitä enää välttämättä saisi, Antti Kurvinen sanoi.

Kurvisen mielestä on kaikkien etu, että Suomeen jäävät pääsevät mahdollisimman nopeasti kotouttamistoimien piiriin ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevia autetaan.

– Ne, jotka ovat enemmän siirtolaisia, tai seikkailijoita, retkeilijöitä, heidät palautetaan ystävällisesti, mutta erittäin määrätietoisesti ja mahdollisimman nopeasti.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson sanoi hämmästelevänsä Kurvisen asennetta.

– Mistä voi tietää että ihminen tarvitsee apua, kun hän ei voi puhua tätä kieltä mitä täällä puhutaan eikä hänellä ole avustajaa?

– Eihän ulkonäön tai iän perusteella voi päättää, onko henkilö avun tarpeessa, Henriksson ihmetteli.

Jaa tämä ystävällesi