Antti Kurvinen

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat: Turkiselinkeinon tulevaisuus on turvattava

Jaa tämä ystävällesi

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat edellyttävät hallitukselta näkemystä ja toimenpiteitä turkiselinkeinon tilanteen ja tulevaisuuden selkeyttämiseksi.

Turkistuotanto on Suomessa elinvoimainen, perustuslain suojaama elinkeino, jota kehitetään aktiivisesti. Elinkeino on merkittävä alueellinen työllistäjä ja ekosysteemin luoja.

Suomalainen turkiselinkeino on voimakkaasti keskittynyt Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntiin. Turkiselinkeinon aluetaloudellinen vaikutus kuntiin on huomattava.

Turkiselinkeinoa on lyhyessä ajassa kohdannut kolme vakavaa, itsestään riippumatonta, iskua – koronaepidemia, Ukrainan sodan aiheuttama kaupan väheneminen ja viimeisenä lintuinfluenssa. Erityisesti lintuinfluenssa on johtanut viranomaispäätöksiin perustuviin eläinten lopetuksiin ja sitä kautta yrittäjien toimeentulon menettämiseen.

Turkiselinkeinossa toimii edelleen merkittävä määrä kannattavia tiloja ja ketjussa toimivia yrityksiä, joiden elinkeinomahdollisuudet ja tulevaisuus tulee turvata. Turkiselinkeino on saatava nopeasti takaisin investointitukien piiriin.

Me Vaasan vaalipiirin kansanedustajat esitämme, että hallitus ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin tarvittavien investointitukien varaamiseksi bioturvallisuuden parantamiseen tiloilla, eläinten hyvinvointi-investointien tukemiseen ja uusien toimeentulomahdollisuuksien ja taloudellisten tukijärjestelmien löytämisessä niille yrittäjille, joiden on luovuttava tuotannosta.

Viranomaispäätöksiin perustuvista eläinten lopettamisista on saatava oikeudenmukainen korvaus. Lisätalousarviossa on varattava näihin investointeihin riittävät määrärahat.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat

Kim Berg, Mika Lintilä, Mauri Peltokangas, Janne Jukkola, Pia Sillanpää, Anne Rintamäki, Joakim Strand, Anders Norrback, Mikko Ollikainen,
Peter Östman, Paula Risikko, Juha Mäenpää
, Mikko Savola ja Antti Kurvinen

Lisätietoja antavat:

Vaasan vaalipiirin kansanedustajien puheenjohtaja
kansanedustaja Kim Berg
kim.berg@eduskunta.fi
puh. 050 514 3196

Keski-Pohjanmaan liitto
maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen
jyrki.kaiponen@keski-pohjanmaa.fi
puh. 040 140 8995

Jaa tämä ystävällesi