Antti Kurvinen

Uusimaa joutumassa eristyksiin ja ravintolat kiinni loppuviikolla

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 25.3.2020

Eduskunta saa todennäköisesti keskiviikkona hyväksyttäväksi poikkeuslakeja, joilla rajoitetaan eteläsuomalaisten liikkumista

\"\"

Koronaviruksen leviämistä pyritään loiventamaan lähipäivinä erityismääräyksillä, joiden voimaan saattaminen on osoittautunut lainsäädännöllisesti mutkikkaaksi. Tarkoitus on sulkea ravintolat ja baarit muutoin kuin aterioiden ulosmyynnin osalta sekä säätää työvelvoite terveydenhoidon varmistamiseksi. Lisäksi Uusimaa tai sen osia asetetaan eristyksiin. Poikkeuksen saavan, välttämättömän liikkumisen piiriin kuuluisivat tavarahuolto sekä työmatkaliikenne terveydenhuollon ja muiden tärkeimpien toimintojen osalta, joita ei voida hoitaa etänä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi tiistaina iltapäivällä puolueiden yhteisen kokouksen jälkeen, että nykymuotoinen valmiuslaki ja muu lainsäädäntö eivät mahdollista näiden määräysten antamista. Siksi tarvitaan poikkeusasetuksia, ja niiden laatiminen vie aikaa. Hallitus kuitenkin pyrkii saamaan ne eduskunnalle keskiviikkona.  Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat lupasivat tiistaina tehdä parhaansa, että asetusten käsittely on mahdollisimman ripeää. MT:n mennessä painoon eduskunta keskusteli tukipaketista, jolla tuettaisiin erityisesti pk-yritysten toimintaa.

Liikkumisrajoituksista säädetään valmiuslain 118. pykälässä. Sen mukaan oikeutta liikkua tai oleskella voidaan rajoittaa tilapäisesti. Ennen kuin tähän päädytään, hallinnon ja viranomaisten on kuitenkin käytettävä kaikki muut keinot poikkeustilanteen hallitsemiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toisti Marinin huomion, että nykyinen valmiuslaki ei ole riittävän joustava kulkutautitilanteen tarpeisiin. Valmiuslakia tullaan siten päivittämään, kunhan koronakriisi on ohi. Eduskunnalla on tällä viikolla nopeutetusti työn alla myös kevään lisätalousarvio.  Sitä tarvitaan erityisesti terveydenhuollon ja kuntien toiminnan varmistamiseksi.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) vetosi maanantaina kuntiin, että lomautuksia ja irtisanomisia vältettäisiin. Sen sijaan hän toivoi selvitettävän, voiko henkilöstöä siirtää väliaikaisesti välttämättömiin tehtäviin. Esimerkkinä hän antoi vanhusten kotipalvelut. Lisärajoituksilla hallitus haluaa hidastaa koronaviruksen leviämistä. Vaarana olisi muutoin, että terveydenhuolto joutuisi kestämättömään tilanteeseen suurten, yhtäaikaisten sairastumisten vuoksi. Monien maakuntien hoitokapasiteetti on viritetty äärimmilleen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen huomautti tiistaina, että koronan etenemisen pysäyttäminen on koko maan yhteinen etu. Eniten liitäntöjä ulkomaille on ollut Uudellamaalla, jossa väestöntiheyskin on suurin. ”Nyt on riski, että me uusmaalaiset viemme viruksen entistä laajemmin mökkipaikkakunnille ja muualle maahan. ”Niin hallituksen kuin opposition puoluejohtajat vakuuttivat tiistaina yksituumaisuutta tilanteessa, jollaista ei ole rauhan aikana koettu.

Laaja yhteisymmärrys on siitä, että toimia on kiristettävä, totesi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Perussuomalaiset ja Liike Nyt vetivät myös tiistaina pois välikysymyksen turvapaikkapolitiikasta. Hallituksen oli määrä vastata siihen keskiviikkona.

 

 

Jaa tämä ystävällesi