Antti Kurvinen

Uusi Suomi: Huoli valtion viinayhtiöstä: ”Pidettävä suomalaisten käsissä”

Jaa tämä ystävällesi

Uusi Suomi 16.5.2015

Kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) vaatii, että valtion alkoholiyhtiö Altia pidetään suomalaisessa omistuksessa.
Kurvinen korostaa, että valtionyhtiö Altia on joka tapauksessa strateginen omistus valtiolle ja välttämätön Suomen valkuaisomavaraisuuden kannalta. Lisäksi Altian säilyminen kotimaisissa käsissä on hänen mukaansa tae ”pohjalaislakeuksien viljantuottajien” tulevaisuudelle.
-Altia on pidettävä suomalaisten käsissä. Paras ratkaisu olisi yhtiön myyntivaltuuksien peruuttaminen, Kurvinen vaatii.
Eduskunta antoi viime vuonna valtiolle luvan myydä Altian toiminnot. Muun muassa sikatilalliset ovat jo aikaisemmin vaatineet valtiota takaamaan valkuaisrehun tuotannon myös tulevaisuudessa, jos Altia myydään. Valkuaisrehu syntyy sivutuotteena tehtaalla, jossa valmistetaan alkoholijuomia.
Kurvinen vaatii tulevaa hallitusta myös selkeyttämään valtion omistajaohjauksen pelisääntöjä ja omistajapolitiikan roolin avointa ja perusteellista perkaamista.
-Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin rooli tulee miettiä. Poliittisten päättäjien on analysoitava, mitkä veronmaksajien omistamat yhtiöt ovat sillä tavalla strategisia, että niiden omistaminen on välttämätöntä huoltovarmuuden tai yhteiskunnallisten tavoitteiden toteuttamiseksi, hän sanoo.
Kurvisen mukaan pitäisi myös linjata, onko kansantalouden kannalta parempi myydä valtion omaisuutta ja sijoittaa kertyviä varoja uuteen kasvuyrittäjyyteen vai pitää miinusmerkkisten korkojen aikakaudella hyvää tuottoa maksavia sijoituksia valtion sijoitussalkussa.
Jaa tämä ystävällesi