Antti Kurvinen

Uusi arki koronan keskellä

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 4.4.2020

Kaukana kavala maailma. Näin varmaan tuumattiin pari kuukautta sitten monessa kodissa, kun lehdistä luettiin pikku-uutisia Kiinassa ilmenneestä virustaudista. Nyt ei arkeen eikä otsikoihin juuri muuta mahdu kuin korona. Yhden kiinalaisen kaupungin vitsaus on levinnyt läpi maailman.

Noin puolet maailman ihmisistä elää nyt tavalla tai toisella rajoitettua elämää. Myös Suomi on poikkeusoloissa. Käyttöön on otettu valmiuslaki. Emme ole olleet vastaavassa tilanteessa sotien päätyttyä. Uusimaa on eristetty kokonaan.

Näyttää, että toimenpiteet ovat myös tehonneet. Vaara ei kuitenkaan ole ohi. Asiantuntijoiden mukaan pahin vaihe on vielä edessä. Siksi poikkeusolot jatkuvat koko maassa ainakin 13.5. saakka. Rajoitukset aiheuttavat ongelmia ja suurta vahinkoa taloudelle ja ovat jo iskeneet moneen yritykseen. Taloudellisiin menetyksiin hallitus on reagoinut kriisipaketilla.

Valtion tärkein tehtävä on ihmisten hengen ja terveyden turvaaminen. Korona on vaarallisin yli 70-vuotiaille ja vakavan sairauden vuoksi vastustuskykyään menettäneille. Tämän vuoksi hallitus on kehottanut tätä riskiryhmää pysymään kodeissaan.

Tilanne on uusi kaikille. On vaikea pyytää apua, kun sitä ei ole tarvinnut tähän asti. Lapset joutuvat nyt käskemään omia vanhempiaan. Selittämään, miksi pitää pysyä kotona. Ei niin huonoa, että ei jotain hyvääkin. Ihmisten auttamisen halu osoittaa, että suomalaisilla on paitsi sisua, myös sydäntä. Muun muassa kauppa-apua naapurustosta ja sukulaisilta on tullut. Myös kunnat sekä eri organisaatiot ovat järjestäneet palveluapua riskiryhmäläisille.

Perheiden ja aktiivisten työikäisten arki on hyvin erilaisessa tilassa kuin vielä kuukausi sitten. Etäkoulua käyvät lapset ovat jatkuvan tuen tarpeessa. Vanhemmat yrittävät hoitaa samalla työtään Teams- ja Skype-palavereissa. Perheiden yhteiset ruokailut lisääntyvät merkittävästi. Ilmainen kouluruoka kerää nyt kiitosta ja arvostusta.

Koronan mukanaan tuoma uusi arki nostaa esiin elämän perusasiat. Perheet on pakotettu yhteen nyt lähes ympärivuorokautisesti. Idyllinen ja rakastava perheyhteisö on välillä hermojensa äärirajoilla; välillä nautitaan yhteisistä hyvistä hetkistä. Kaikille koti ei ole kuitenkaan turvasatama. Tämä lisää haastekerrointa yhteiskunnalle.

Tällaisessa maailmaa ravistelevassa kriisissä esiin nousevat arjen hiljaiset sankarit. Ruoantuottajien lisäksi mm. hoitajat, lääkärit, kasvatusalan henkilökunta, poliisi, palomiehet ja muu turvallisuusala ovat nyt kriittisiä toimijoita, joita ilman emme selviäisi tästä kriisistä. Nöyrä kiitos!

Myös meitä poliitikkoja tarvitaan nyt, kun teemme raskaita päätöksiä. Onneksi päätöksenteko on ollut eduskunnassa varsin yksimielistä ja pandemiaa on hoidettu hallitus-oppositio rajan ylittävällä yhteistyöllä. Sopimisen kykyä on ollut myös työmarkkinoilla.

Lopuksi kevään kynnyksellä mielessä on opiskelijan arki, joka on nyt valmistuville nuorille hyvin poikkeuksellista aikaa. Kevään viimeiset arvioinnit suoritetaan haasteellisessa tilanteessa ja jatko-opintoihin valmistautuminen on enemmän kuin yksi iso kysymysmerkki.

Etenkin nuoria haluan tsempata, että korona myös loppuu joskus ja silloin jos koskaan tulevaisuuden tekijöille on kysyntää ja uusi maailma täynnä mahdollisuuksia.

Jaa tämä ystävällesi