Antti Kurvinen

US: Nettiäänestämiseen ei todennäköisesti siirrytä vaaleissa vielä vuosiin – demokratian toteutuminen ja tietoturvariskit huolestuttavat

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu mtv.fi 28.09.2017

Nettiäänestämiseen ei siirrytä Suomen vaaleissa vielä vuosiin. Näin arvioidaan nettiäänestyksen esiselvitystä tekevässä työryhmässä, Uutissuomalainen kertoo.

Syinä ovat työryhmän puheenjohtaja Johanna Suurpään mukaan muun muassa järjestelmän kehittämiseen ja testaukseen kuluva aika sekä mahdolliset turvallisuusriskit.

Hallitus linjasi lokakuussa 2016, että Suomessa ryhdytään valmistelemaan siirtymistä sähköiseen äänestämiseen perinteisen äänestystavan rinnalla. Nettiäänestämistä selvitetään nyt jo toista kertaa.

Nettiäänestyksen parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen myös muistuttaa, että mitä tietoturvallisempi ja varmempi järjestelmä on, sitä kalliimpi se on.

– Lopullisessa harkinnassa päättäjien pitää miettiä, onko nettiäänestäminen niin tärkeää, että siitä ollaan valmiita maksamaan paljon.

Nettiäänestämisen suurimmat ongelmakohdat liittyvät tietoturvaan. Monet asiantuntijat ovat kritisoineet nettiäänestämistä nimenomaan tietoturvariskien, demokratian ja luottamuksen näkökulmasta.

– Jos siirrymme nettiäänestämiseen, joudumme luopumaan siitä, että tietäisimme minkälaisessa tilanteessa äänestys tapahtuu ja kuka loppuen lopuksi painaa nappia, Suurpää sanoo.

Nettiäänestyksen esiselvitystä tekevän työryhmän toimikausi jatkuu marraskuun 2017 loppuun. Esiselvitys valmistuu marraskuun loppuun mennessä, vuoden lopussa julkaistaan loppuraportti.

Jaa tämä ystävällesi