Yleisesti puhutaan myös niin sanotusta työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta. Työpaikkoja on auki, mutta avoimet työpaikat ovat eri paikkakunnilla ja toimialoilla kuin työttömät. Yrityksillä on toisin sanoen rekrytointiongelmia, kun oikeanlaisia ihmisiä ei olekaan saatavilla.

Olen tehnyt kuluvana syksynä yritysvierailuja Kauhavalla. Yrittäjien ja yritysjohtajien viesti on hyvin selkeä: tässä taloustilanteessa asiakkailta hintaa ei voi lisää vaatia – olivat ne sitten yrityksiä tai yksityisasiakkaita.

Jos halutaan säilyttää asiakkaat ja työpaikat paikkakunnalla, taloudellinen kannattavuus ja kilpailukyky täytyy tehdä yrityksen omia prosesseja tehostamalla.

Paikallinen sopiminen on enemmän kuin tarpeellista. Maanantaina elinkeinoministeri Olli Rehn avasi hallituksen työllisyys ja kilpailukyky -kärkihankkeiden haun alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin. Halutaan edistää koko Suomen kilpailukykyä ja kasvua hyödyntämällä alueiden omia vahvuuksia. Keskeisessä roolissa ovat elinkeinojen ja yritystoiminnan uudistuminen, kasvu ja kansainvälistyminen sekä työllisyyttä ja yritystoimintaa edistävät kokeilut.kehittäminen on uusi aluekehittämisen työkalu. Valtakunnallisesti merkittävien kasvuvyöhykkeiden tavoitteena on lisätä liiketoimintaa, saada työvoima liikkeelle ja sujuvoittaa työssäkäyntiä yli kuntarajojen.