Antti Kurvinen

Turkistuotannon tulevaisuus turvattava

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Järviseudun Sanomissa 19.2.2020

Turkistuotanto on merkittävä vientiala Suomelle. Sen vaikutus pohjalaismaakunnissa on tällä hetkellä korvaamaton. Turkiseläinkasvatus on Suomessa maailman huipputasoa niin eläinten hyvinvoinnissa kuin tuotteen laadussa.

Itselläni on henkilökohtainen suhde alaan. Tuotantoa on harjoitettu perheessäni ja turkisalan yritystoimintaa on edelleen sukulaisillani. Olen työskennellyt nuorena tarhalla ja tunnen alan logiikan ja realiteetit.

Turkistarhaus on kohdannut voimakasta ja kohtuutonta kritiikkiä 1990-luvulta lähtien. Olen puolustanut ja puolustan jatkossakin paitsi turkiselinkeinojen olemassa oloa, mutta myös alan mahdollisuutta kasvaa ja kehittyä.

Turkisalalla täytyy olla näkymä tulevaisuuteen. Tehdyn työn täytyy olla kannattavaa ja sitä täytyy voida tehdä ylpeydellä. Turkistarhauksen vastustajien perusteluissa ei ole vakavasti otettu kantaa mahdollisen elinkeinon kieltämisen syviin negatiivisiin työllisyys- ja talousvaikutuksiin muuttotappiosta kärsivällä maaseudulla. Turkiselinkeinon vastustajat eivät ole kyenneet esittämään aitoja korvaavia toimia katoaville työpaikoille ja menetetyille verotuloille. Puhutaan sadoista miljoonista.

Vastustajat eivät myös mainitse, että mikäli turkikset kielletään Suomessa, tuotanto menee maihin, joissa ei kohdella eläimiä yhtä hyvin kuin Suomessa. Suomalainen turkis on eläinsuojeluteko.

Aihe on noussut jälleen julkisuuteen, kun siitoseläinten vientikuljetukset Kiinaan haluttiin estää tarhaajien toimesta. Ymmärrän täysin tarhaajien tunnot.

Myös keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä otti asiaan näkyvästi kantaa ja korosti korkealuokkaista jalostusosaamistamme, jonka arvoa menetetään viemällä kettuja. Leppä painotti, että eläinten hyvinvoinnin ja alan itsensä kannalta Suomesta pitäisi viedä turkista, ei eläviä eläimiä. Olen samaa mieltä.

Turkisalan suurin uhkakuva on tällä hetkellä Kiinan markkinoiden pysähtyminen korona-viruksen takia. Turkisala tarvitsee nyt kriisitukea, ettei työpaikkoja menetetä. Olen ajanut asiaa eteenpäin hallituksen suuntaan ja katson, että tukitoimia tarvitaan kiireesti.

Jaa tämä ystävällesi