Antti Kurvinen

Toimitaan, ei lamaannuta

Jaa tämä ystävällesi
Julkaistu 1.3.2022 Suomenmaassa
Eurooppa on sodassa – kolme sanaa, joita tuskin kukaan olisi hetki sitten uskonut sanovansa ääneen. Menneet päivät ovat osoittaneet, että tilanteet muuttuvat tavattoman nopeasti. Tämäkin teksti saattaa olla julkaisuvaiheessa jo vanhentunut.
Sota koskettaa meitä kaikkia. Suomi on turvassa nyt, mutta maailmamme on muuttunut paljon uhkaavampaan suuntaan.
Itsenäisten valtioiden rajojen sekä kansainvälisten sopimusten kunnioitukseen ei voi enää luottaa. Putin valitsi lain ja diplomatian sijaan voiman ja väkivallan. Tätä emme voi hyväksyä.
Ukrainan asia on siis meidänkin asiamme. Velvollisuutemme on tuomita Venäjän johdon toiminta sekä auttaa Ukrainaa. Näin myös teemme. Suomen hallitus kertoi viikonvaihteessa, että vapaudestaan taistelevaa Ukrainaa tuetaan muun muassa suojavarustein, humanitaarisella avulla, taloudellisesti ja myös asein.
Myös kansainvälinen yhteisö ja kansalaisyhteiskunta on reagoinut voimakkaasti. Kriisi on yhdistänyt EU:a ennennäkemättömällä tavalla.
Myös yritykset, järjestöt ja lajiliitot ovat omaehtoisesti ryhtyneet toimiin. Jos Venäjän johto luuli, että maa voi hyökätä toiseen maahan ja muuten elämä jatkuu normaalisti, oli tämä arvio virheellinen. Suurilla virhearvioilla on suuret seuraukset.
Meidän ei pidä antaa sodan Ukrainassa aiheuttaa ylilyöntejä Suomessa. Käynnissä on Putinin sota. Tavallisia venäläisiä ihmisiä ei pidä siitä syyttää.
Suomessa on laaja venäläisvähemmistö, joka haluaa elää rauhassa. Heidän häirintänsä ei vie eteenpäin Suomen tai Ukrainan asiaa. Meidän on oltava uskollisia länsimaisille perusarvoille, syrjimättömyydelle ja toisten ihmisarvon kunnioittamiselle. Venäläistaustaiset ihmiset ansaitsevat asiallisen kohtelun siinä missä muutkin.
Huomiota kannattaa nyt kiinnittää myös omaan ja toisten hyvinvointiin. Erityisen huolissani olen nuorista. Vastahan koronasta ollaan pääsemässä, ja nyt iskee Eurooppaan sota. Maailman ajautuessa kriisistä toiseen on herkässä iässä kokonainen sukupolvi, jolle varmaa on vain epävarmuus. Toki korona ja sodan tuoma paine on koetellut varmasti jokaista tavallaan.
Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä on tällaisina aikoina tärkeää. Ei ole väärin hakea voimaa ja myönteisyyttä läheisten seurasta, keväisestä hiihtolenkistä tai hyvästä elokuvaelämyksestä. Nautitaan kulttuuririennoista ja urheilutapahtumista – se on jälleen mahdollista. Näin edistämme omaa jaksamista vaikeina aikoina ja tuemme näiden eri toimialojen työntekijöitä ja yrittäjiä, jotka tarvitsevat yleisöjä ja palveluiden käyttäjiä.
Peräänkuulutan puolustusministeri Kaikkosen taannoista viestiä: pysytään kukin kiinni arjessa. Lapset kouluun, aikuiset töihin, mummolle saa soittaa.
Valtiojohdon tärkein tehtävä on huolehtia suomalaisten turvallisuudesta. Suomen puolustusvoimat, presidentti ja muu valtiojohto ovat tilanteen tasalla. Valmius ja varautuminen ovat kunnossa, ja tulevia toimia puntaroidaan jatkuvasti. Nämä kysymykset ovat maamme päättäjien asialistan ykkösasia.
Valtiovalta kantaa huolta Suomen turvallisuudesta, jotta tavallisen suomalaisen ei tarvitsisi. Vaikka jokainen varmasti seuraa tarkasti Ukrainan tapahtumia, ei niiden pitää antaa lamaannuttaa ketään meistä. Hoidetaan jokainen arjessa oma tonttimme, ja pidetään oman elämän sekä Suomen pyörät pyörimässä.
Jaa tämä ystävällesi