Antti Kurvinen

Terveiset maa- ja metsätalousministeriöstä!

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Komiat-lehdessä 11.5.2022

29.4. elämässäni ja poliittisella urallani tapahtui iso käänne. Tasavallan presidentin esittelyssä minut siirrettiin valtioneuvossa tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi. Tilanne on eteläpohjalaisestikin historiallinen, sillä 60 vuoteen ei ruokamaakunnasta ole ollut ministeriä maa- ja metsätalousministeriössä. Edellinen MMM:n eteläpohjalainen oli kurikkalainen Toivo Antila.

Äes on siis isketty maahan Helsingissäkin. Ensimmäisellä viikollani pidin tiedotustilaisuuden, jossa painotin maatalouden kannattavuuskriisin ratkaisun avaimia. Kaupansektorilla on iso rooli siinä, kuinka paljon meillä on suomalaisia ruoantuottajia tulevaisuudessa. Nyt eletään kriittisiä aikoja ja muutoksia on tapahduttava. Ruokaketjussa mikään ei pyöri, ellei ole sitä alkutuotantoa pyörimässä. Kauppa on meillä hyvin keskittynyttä. SOK:n ja K-ryhmän johtajat viestittivät jo, että kaupan ala on valmis muuttamaan sopimusehtoja.

Maatiloilla kriisiaikojen taustalla ovat pitkäaikainen kannattavuusongelma. Hallitus on tehnyt päätöksiä suuresta maatalouden huoltovarmuuspaketista. Sen toimeenpano on urakka, jossa on onnistuttava ripeästi. Teen kaikkeni, jotta sadat miljoonat eurot saadaan viljelijöiden kassaan mahdollisimman pian.

Maataloudessa on kyse pitkäjänteisyydestä ja luottamuksesta tulevaan. Suomalaiset viljelijät ovat Euroopan nuorimmasta päästä. Heidän maauskoaan päättäjien on vahvistettava yhteistyöllä yli puoluerajojen. Tulen kutsumaan puolueet hakemaan yhteisiä kantoja ruoantuotannon kannattavuuteen ja tulevaisuuteen. Perustamme parlamentaarisen maatalouden tulevaisuuskomitean. Aika on oikea. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uusi ohjelmakausi alkaa vuonna 2023 ja jatkuu vuoteen 2027. Kun myös yksituumaisuudella rakennamme luottamusta, voivat tilat suunnitella tulevaa varmemmalle pohjalle.

Antti Kurvinen
Maa- ja metsätalousministeri, kansanedustaja

Jaa tämä ystävällesi