Keskustelu ihmisten yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä on ollut tarpeen. Kenellekään eikä mihinkään ei saa jäädä epäselväksi, mikä hallituksen linja on ja millainen maa Suomi on.
Kokoomuksen, Perussuomalaisten, RKP:n ja Kristillisdemokraattien näkemykset ovat hallituksen tiedonannon myötä nyt kirjoissa ja kansissa. Pitääkö linja on kysymys, jota seurataan.
Perustuslaki takaa ihmisten yhdenvertaisuuden. Puolueiden ja etenkin hallituspuolueiden pitää toimia lain mukaan.
Nyt pitää päästä eteenpäin muihin tärkeisiin asioihin. Suomen ongelmien vyyhti paisuu. Rakennusalan konkurssit ovat viimeisin osoitus käänteestä huonompaan maan taloudessa.
On todennäköistä, että huonoja uutisia rakennus- ja muiltakin aloilta tulee lähitulevaisuudessa lisää. Talouden näkymät ovat kaikkineen vakavoituvia.
Tässä tilanteessa maalla pitää olla toiminta- ja päätöksentekokykyinen hallitus. Suomella ei ole varaa ajelehtia. Joudutaan tekemään kahta asiaa yhtä aikaa: oikaisemaan talouden kehitystä tässä ja nyt sekä laittamaan taloutta ylipäätään kuntoon.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on esittänyt, että rakennusalan ahdinkoa helpotetaan toteuttamalla etupainotteisesti liikenne- ja muita julkisia rakennushankkeita kautta Suomen. Niitä on tukuittain odottamassa.
Rahat tie-, homekoulu- ja muihin korjauksiin saataisiin Turun tunnin junasta. Noin puolella miljardilla eurolla pystyttäisiin koko maan mitassa tekemään paljon tarpeellista, ihmisten arkea parantavaa rakentamista.
Samalla sillä turvattaisiin työpaikkoja ja pidettäisiin osaltaan talouden pyöriä pyörimässä koko maassa. Kysymys kuuluu, onko etenkin pääministerillä ja Kokoomuksella valmiutta tähän?
Tärkeää olisi nyt myös kääntää kaikki kivet talouden kasvun vahvistamiseksi nopeavaikutteisesti. Hallituksen ohjelmassa on kannatettavat kirjaukset tutkimus- ja kehitystoiminnan voimavarojen lisäämisestä. Niiden toteutus kuitenkin ottaa aikaa ja vaikutukset tuntuvat vasta tulevaisuudessa.
Tässä ja nyt pitäisi edesauttaa etenkin niiden yritysten pärjäämistä, jotka jo työllistävät eri puolilla Suomea, harjoittavat vientiä ja voivat kasvaa. Pitkien etäisyyksien maassa kuljetuskustannuksia helpottava ammattidiesel kannattaisi toteuttaa. Tämän myös lupasivat vaaleissa Kokoomus ja Perussuomalaiset. Lupaus olisi helppo lunastaa, sillä luonnos asiasta on valtiovarainministeriön pöytälaatikossa olemassa jo.
Hallituksella on mahdollisuus päätöksiin tulevissa budjettineuvotteluissa. Myös lisäbudjetteja voidaan aina tehdä. Se on sula mahdottomuus, että hallituksessa vain seuraillaan tilannetta. Jotain pitää tehdä. Tätä kodeissa ja työpaikoilla läpi valtakunnan myös odotetaan.
Talouden kasvu pitää saada liikkeelle, mutta myös kestämään. Hyvinvointiyhteiskunta saadaan kestävälle perustalle lopulta vain työllä ja yrittäjyydellä, koko Suomen mitalta.
Säästää pitää, mutta pelkällä leikkaus- ja keskittämispolitiikalla tämä maa ei nouse. Keskusta säästäisi tällä vaalikaudella 2,5 miljardia euroa hallituksen neljän miljardin euron sijaan.
Hallitus on valintojen edessä. Talous pitää laittaa kuntoon, mutta veroja ei ole pakko keventää ja leikata ihmisten lähipalveluista, ennen muuta vanhus- ja terveyspalveluista.
Työelämää pitää uudistaa, mutta se voidaan tehdä oikeudenmukaisesti ja yhdessä sopien. Nyt ollaan ajautumassa yhteenottoon isänmaan kannalta huonoimpaan mahdolliseen aikaan.
Oikeudenmukaisuus on aina ja etenkin tällaisina aikoina kaikki kaikessa. Suomea ja suomalaisia ei saa jakaa kahtia.