EU:n on tarkoitus äänestää ensi viikolla ns. ennallistamisasetuksesta EU:n ympäristöneuvoston kokouksessa Brysselissä. Äänestyksessä on kyse Suomen metsien kohtalosta ja suomalaisten metsänomistajien oikeuksista. Ympäristöneuvostossa päätetään siitä, kuinka paljon metsäpolitiikassa päättää EU, kuinka paljon kukin valtio omista metsistään. EU on pitkään ajanut sitä, että se saisi metsäasioissa päättää yli jäsenvaltioiden oman toimivallan.
– Keskusta edellyttää, että Suomi äänestää asetusta vastaan ja tekee kaikkensa, jotta saa riittävän monta muuta maata vastustamaan asetusta. Ennakkotietojen mukaan Suomi saattaa olla äänestyksessä vaa’ankieliasemassa, sanoo Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen.
EU:n ennallistamisasetus on ollut huonosti valmisteltu asetus, jonka käsittely jäsenmaissa ja Euroopan parlamentissa on osoittanut, ettei asetuksella ole laajaa poliittista kannatusta ja tukea.
– Viime eduskuntakaudella oppositiossa ollessaan Kokoomus, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit vastustivat ennallistamisasetusta ja tekivät asiasta välikysymyksen. Nyt hallituksesta kuuluu kummia. On epäselvää, aikooko Suomi äänestää asetusta vastaan ja tekeekö Suomi kaikkensa, jotta riittävän moni muukin maa tulee äänestämään vastaan, toteaa eduskunnan suuren valiokunnan jäsen, kansanedustaja Katri Kulmuni.
Eduskunta on keskustalaisten mielestä nyt pidetty pimennossa siitä, miten Suomi tulee toimimaan lopullisessa äänestyksessä.
– Edellytämme, että perjantaina eduskunnan suuren valiokunnan kokouksessa Suomen äänestyskäyttäytyminen käsitellään. Ministeri ei voi mennä epäselvällä kannalla kahta eri kättä heiluttaen ministerineuvoston kokoukseen, toteaa Kulmuni.
EU:n ennallistamisasetus asettaa jäsenmaille sitovia tavoitteita ja velvoitteita luonnon ennallistamiseksi. Ennallistamisalan tavoiteprosentit ovat korkeat samoin kuin Suomelle edelleen aiheutuvat kustannukset. Vuoden 2030 jälkeen ennallistaminen kohdistetaan Natura-alueiden ulkopuolelle. Tämä vaikeuttaa metsätalouden toimintaedellytyksiä, kannattavuutta ja teollisuuden puunsaantia. Suomelle kyse on vähintään miljardiluokan asiasta, jopa lähemmäs 20 miljardista eurosta.
– Maanomistajien oikeusturvan ja omaisuudensuojan, suomalaisten työpaikkojen ja vientiteollisuuden toimintaedellytysten kannalta kyseessä on katastrofaalinen esitys. On aivan käsittämätöntä, jos Suomen oikeistohallitus ei pidä Suomen puolta ratkaisevassa äänestyksessä, sanoo Kurvinen.
Keskustan mielestä Suomen metsäpolitiikan perustan tulee jatkossakin olla maailmanluokan metsäosaaminen, ylisukupolvinen viljely ja varjelu sekä tiedeperustaisuus. Metsät kuuluvat suomalaisille. Osaamme hoitaa vastuullisesti omat metsämme, kuten olemme osanneet läpi vuosisatojen.
Luonnon monimuotoisuutta tulee edistää kansallisin keinoin. Ongelma ei ole metsänomistajien suojelutahdon puute. Tästä toimivia esimerkkejä ovat suositut vapaaehtoiset suojeluohjelmat Helmi ja Metso.
– Avainasemassa on huolehtia ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden tasapainosta. Olisi ymmärrettävää, jopa positiivista, jos EU esittäisi määrärahoja metsien vapaaehtoisiin suojeluohjelmiin sen sijaan, että komissio määrittää, kuinka EU:n metsäisimmän maan pitäisi luontoansa hoitaa, sanoo Kulmuni.
Lisätietoja: Kansanedustaja Katri Kulmuni, 044 255 5903
ja Antti Kurvinen, 044 751 4257