Antti Kurvinen

Rintamalisään veteraaneille tuntuva korotus

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 14.12.2019 

Suomen hyvinvointipalvelujen ja vaurauden perusta on isänmaamme vapaus. Valtiollisessa ekumeenisessa jumalanpalveluksessa itsenäisyyspäivänä Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura koskettavasti kuvasi päättäjien mm. Kyösti Kallion ja Väinö Tannerin tunnelmia sodan alla. Oli valtavan suuri kunnia-asia Suomen kansanedustajana astua presidentin vieraaksi kunnioittamaan veteraanipolven työtä linnan juhliin.

Ajatukset sinkosivatkin tuolloin hyvin helposti 80 vuoden taakse. Suomen kimppuun oli juuri hyökännyt ylivoimaisen suuri vihollinen. Kuin ihmeen kaupalla pieni kansakunta yhtenäistyi ja veteraanipolven epäitsekäs uhraus pelasti Talvisodassa suomalaisen elämänmuodon. Siihen verrattuna tämän hetken poliittinen tilanne ja kaikki murheet tuntuvat aika pieniltä.

Talvisodan henkeä ei Suomessa hevin unohdeta, vaikka sodan kokeneiden määrä vähenee.

Tänä syksynä suomalaiset ovat palanneet talvisodan tunnelmiin ja vaiheisiin Yleisradion esitettyä Antti Tuurin Talvisota-elokuvasarjan. Talvisota-elokuva on koskettava kuvaus sodan tragedian vaikutuksista tavallisten suomalaisten miesten ja perheenisien elämään. Myös äitini isä lähti Kauhavalta sotaan niinä vuosina.

Rintamaveteraanien keski-ikä on jo 94 vuotta, ja heidän määränsä on vähentynyt viime vuosina merkittävästi. Rintamaveteraaneja oli tämän vuoden alussa enää noin 10 000 henkeä. Nyt alkaa olla viimeisiä kertoja, kun voimme vielä maksaa heille suurta kunniavelkaa.

Tänä syksynä perinteiseen tapaan eduskuntaryhmät sopivat veteraaniasioista yhdessä yli puoluerajojen. Edustin näissä neuvotteluissa Keskustaa.

Kotimaamme eteen henkensäkin alttiiksi antaneiden veteraanien palveluiden ja etuuksien parantaminen ei ole puoluepolitikoinnin paikka. Tämä ajattelu korostuu tässä päivänpoliittisessa tilanteessa.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat tavanneet vuosittain veteraanijärjestöjen edustajia ja tehneet yhteisten lakialoitteiden pohjalta esityksiä veteraanien tilanteen parantamiseksi. Viime vuosina palveluja ja etuuksia on parannettu askel kerrallaan.

Avun ja tuen tarve kasvaa veteraanien ikääntyessä. Rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut tulivat lakisääteisiksi tämän vuoden marraskuusta alkaen. Rintamaveteraanien ja sotainvalidien kotipalvelut ovat nyt sisällöltään ja laajuudeltaan samanlaiset.

Nyt päätimme eduskunnassa yksimielisesti nostaa rintamalla palvelleiden rintamalisää 50 eurosta 125 euroon. Korotus on suurin ikinä rintamalisään. Korotuksen kannalla olivat kaikki eduskuntaryhmät ja yhteisen lakialoitteen allekirjoitti kaikki eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Esitys koskee myös ulkomaille maksettavaa rintamalisää. Korotus astuu voimaan 1.4.2020. Tässä syynä on se, että Kansaneläkelaitoksen kannalta tämä on aikaisin mahdollinen ajankohta.

Veteraanien määrän vähentyessä meidän jälkipolvien on tärkeä kunnioittaa heidän tekemäänsä mittamaattoman arvokasta työtä vaalimalla perinnetyötä veteraanien henkisen ja aineellisen perinnön säilyttämiseksi ja välittämiseksi edelleen niin nykyisille kuin tulevillekin, uusille sukupolville.

Jaa tämä ystävällesi