Julkaistu Aviisissa 29.12.2021
Vuoden lopuksi summataan, mitä mennyt vuosi on pitänyt sisällään. Omalla kohdallani perusteellinen rytminvaihdos tuli toukokuun lopussa, kun minut nimitettiin tiede- ja kulttuuriministeriksi.
Hetki oli historiallinen ja juhlava. Edellisestä kauhavalaisesta ministeristä, Veikko Pihlajamäestä, on 34 vuotta aikaa. Tämän kunnian ja suuren vastuun edessä teen töitä nöyrin mielin.
Yhtenä tärkeimmistä tehtävistäni on pitää koronan runtelemien alojen pyörät pyörimässä. Tieteellä, kulttuurilla ja luovilla aloilla on keskeinen rooli. Tulevaisuuden tärkeimpiä kysymyksiä ovat esimerkiksi, miten synnytämme uusia ideoita, vastaamme osaajapulaan ja nostamme maamme osaamis- ja koulutustasoa, lisäämme ihmisten osallisuutta sekä vahvistamme henkistä ja fyysistä hyvinvointiamme.
Uuden luomisessa osaavilla ihmisillä on keskeinen merkitys. Olen lähtenyt määrätietoisesti toteuttamaan Keskustan linjaa korkeakoulutuksen saavutettavuudesta koko maassa. Syksyllä Hesarin pääkirjoitus lanseerasikin uuden käsitteen: kauhavalainen tiedepolitiikka.
Tällä vaalikaudella on tapahtunut korkeakoulupolitiikassa täyskäännös yli 10 vuotta jatkuneesta keskittämisestä alueellisempaan ja hajautetumpaan järjestelmään.
Aloituspaikkoja tarvitaan sekä alueellisen tasa-arvon että Suomen kilpailukyvyn turvaamiseksi. Muuttuva työelämä, vientiteollisuus ja hyvinvointipalvelut tarvitsevat entistä koulutetumpaa väkeä koko maassa.
Vuoden viimeisiä isompia asioitani olikin julkistaa myöntämäni korkeakoulujen lisäaloituspaikat, joita tulee ensi vuodeksi ympäri Suomea yhteensä noin 2 300. Näistä lisäpaikoista Seinäjoen ammattikorkeakoululle tulee yhteensä 55 uutta opiskelupaikkaa, joista sairaanhoitajapaikkoja on 25 ja sosionomien paikkoja 25 sekä 5 bio- ja elintarviketekniikan insinöörin opiskelupaikkoja. Vaasan yliopistolle myönsin 35 uutta aloituspaikkaa ja Vaasan AMK:lle 30.
Ministeritavoitteeni on ammattikorkeakoulujen ja yliopistokeskusten vahvistaminen. Visioni on luoda yliopistokeskuksista \”miniyliopistoja\”. Olen vahvasti sitä mieltä, että Suomi nousee ja menestyy vain osaamisella, koulutuksella ja sivistyksellä.
Olen tehnyt parhaani vaikuttaakseni alueellemme hyvien hankkeiden rahoituksen saamiseen. Loppuvuodesta valtiovarainvaliokunta julkistaa lisäyksensä valtion budjettiin, mitkä kansan keskuudessa tunnetaan paremmin ns. joululahjarahojen nimellä. Olen tyytyväinen, että Kauhavan LSK:n lentokentän ilmavoimien harjoitustoimintaan myönnettiin ensi vuodelle 200 000 euroa.
Tämä rahoitus on jatkoa tämän vuoden elokuussa -21 olleille harjoituksille, jotka niin ikään toteutuivat eduskunnan päätöksellä. On tärkeää, että myös ensi vuonna ilmavoimat käyttää Kauhavan kenttää ja Kauhavan lentokentän jatkokehittäminen pysyy käynnissä.
Kesällä ensi töikseni edesautoin, että Lappajärvi sai erityisavustuksen uudelle geopark-hankkeelle, joka tukee hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa Suomen kulttuurimatkailua. Geoparkin kulttuurikohteet ovat merkittävä alueen vetovoimatekijä ja menestyksen eväät löytyvät keskittymällä omiin, ympärivuotista matkailua edistäviin teemallisiin vahvuuksiinsa.
Kulunut vuosi on ollut paitsi kulttuurin myös urheilun toimijoille poikkeuksellinen ja raskas. Puolen vuoden ministeritaipaleeni aikana olen tehnyt töitä oikeudenmukaisempien korona-rajoitusten eteen. Pian valintani jälkeen saimme kohtuullistettua rajoituksia kulttuuri- ja urheilutapahtumissa. Elokuussa tein erittäin paljon töitä sen eteen, että maalaisjärjen vastainen ehdoton 2 metrin turvavälivaatimus saatiin kumottua. Jatkan tätä työtä myös uudessa heikkenevässä tautitilanteessa.
Olen myöntänyt koronatukea liikunta- ja urheiluseurojen toimintaan. Korona-aikana harrastaminen ja seuratoimintaan osallistuminen ovat laskeneet huolestuttavalla tavalla. Myönnetyillä korona-avustuksilla turvataan lasten ja nuorten harrastamisen sekä seuratoiminnan tulevaisuuden edellytyksiä.
Suomalaisen urheilun tähtihetkissä vuonna 2021 olen päässyt myös elämään mukana. Edustin Suomen valtiota Tokion kesäolympialaisissa heinäkuussa. Maalaispojalle unohtumaton kokemus. Syksyllä järjestin kiitostilaisuuden Huuhkajien ja Leijonien joukkueiden johdolle sekä olympia- ja paralympiamitalisteillemme.
Ministerikauteni alkuun on mahtunut myös vääntöjä budjettivaroista ja Veikkaus-voitoista. Oma linjani on, että myös vaikeista asioista pitää kertoa avoimesti ja reilusti. Päättäjän pitää uskaltaa perustella myös ikävät ratkaisut. Raha ei kasva puussa ja priorisointia ja arvovalintoja pitää poliitikon osata tehdä.
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille Aviisin lukijoille hyvää uutta vuotta ja kiitokset kuluneesta vuodesta.
Antti Kurvinen
Tiede- ja kulttuuriministeri
Kauhava