Antti Kurvinen

Puheeni tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmasta 21.6.2023

Jaa tämä ystävällesi

Keskusta jakaa hallitusohjelman huolen ja tavoitteet siitä, että Suomen julkinen talous täytyy tasapainottaa ja velka- ja alijäämäpolitiikalle pitää saada loppu.

Olemme myös Keskustassa samaa mieltä siitä, että suomalainen työelämä ja Suomen työmarkkinat tarvitsevat uudistuksia ja meidän pitää päästä lähemmäksi Keski-Eurooppalaista ja muiden Pohjoismaiden linjaa.

Tavoitteet ovat hyviä, mutta valitettavasti se keinovalikoima, jonka nämä neljä oikeistopuoluetta ovat valinneet, on sellainen, että se tulee jakamaan suomalaiset ihmiset, Suomen alueet, Suomen kunnat ja kaupungit.

Pelkäänpä pahoin, että vahvaa ja välittävää Suomea tällä ohjelmalla ei synny, vaan jakaantunut ja riitainen Suomi.

Ehkä jonkunlainen symboli tästä Suomen jakamisesta osiin, oli tämä tuore liikenneministerin arvio siitä, että turkulaiset kyllä tarvitsevat nopean junan ja tamperelaiset tarvitsevat nopean junan, mutta mitäpä savolaista ja karjalaisista väliä.

Suomen Keskustan eduskuntaryhmä on valmis tukemaan hallitusta järkevissä, oikeasuhtaisissa, oikeudenmukaisia ja tasapainoisissa esityksissä, jos sellaisia tulee.

Me emme tule sanomaan ei kaikelle, kuten pääministeri toivoo ja tulemme myös esittämään omia vaihtoehtoja.

Tärkein asia, missä tarvitaan hallitus-oppositiorajat ylittävää yhteistyötä, on ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjan säilyttäminen.

Näissä olosuhteissa, joissa olemme tuore Naton jäsen ja näissä olosuhteissa, joissa lähialueillamme riehuu täysimittainen sota, on aivan välttämätöntä, että tämä sali kykenee yksimieliseen ja tarvittaessa hyvin nopeaankin päätöksentekoon ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Keskustan asenne tähän hallitusohjelmaan on ollut se, että annoimme työrauhan Säätytalolla oleville puolueille, jotka tekivät ennätyksen sitten Urho Kekkosen hallituksen jälkeen neuvottelujen pituudella.

Emme lähteneet haukkumaan kaikkien vuotojen ja uutisten perusteella ohjelmaan niin kun vihervasemmistopuolueet toimivat neuvottelujen aikana.

Keskustan mielestä esimerkiksi paikallisen sopimisen lisääminen on hyvä asia, jotta ihmisille saadaan töitä ja ihmisiä saadaan töihin.

Sen sijaan meidän mielestä mielestämme on väärin ja epäoikeudenmukaista se, että julkisen talouden tasapainotus tehdään ihmisten perusturvaa ja peruspalveluja leikkaamalla ja sillä, että vain työntekijät joustavat.

Paikallisen sopimiseen Suomen työelämän uudistamiseen tarvitaan sekä työntekijöiden, että työnantajien joustamista ja uutta ajattelutapaa.

Erityisen huolestunut olen siitä, että jo tällä hetkellä kaikki hyvinvointialueet niin etelässä, pohjoisessa, idässä kuin lännessäkin ovat taloudellisissa haasteissa.

Nyt vaalit voittaneet puolueet, erityisesti perussuomalaiset puhuivat, että sieltä puuttuu miljardi rahaa sotesta ja nyt sitten otetaan toinen miljardi sieltä pois ja vähän päälle. Mihinkä tämä tulee johtamaan?

Tämä tulee johtamaan siihen, että maakunnissa pienten kuntien sosiaali- ja terveyskeskukset tullaan lakkauttamaan ja kaupungeissa lähiöiden lääkäripalvelut keskitetään keskikaupungille.

Tässä hallitusohjelmassa on erittäin paljon hyviä tekstejä, kauniita ilmaisuja, erittäin hienoja ajatuksia, mutta ongelma on se, että tekstiosio ja numero-osiot eivät kohtaa.

Arvoisat hallituspuolueiden edustajat

Te ette pysty toteuttamaan näitä hienoja tavoitteita, jos te viette rahat samaan aikaan sieltä toiselta puolelta pois.

Erityisen irvokkaalta tuntuu se, että Perussuomalaisten lupaava polttonesteiden hinnan alentuminen, dieselin ja bensan hinnan alentuminen sitä ei tapahdu, mutta sen sijaan te aikaansaatte lääkkeiden hinnan korotuksen nostamalla lääkkeiden arvonlisäverotusta. Tämä tulee tarkoittamaan pienen eläkeläisten elämän kurjistumista ja myös kurjistatte palveluyrityksiä, matkailu- ja tapahtuma-alan yrityksiä nostamalla arvonlisäveroa.

Arvoisa puhemies on annettava myös kiitosta, kuten aluksi lupasin. Maa- ja metsätalouden kirjaukset ovat erittäin hyviä. Toki niiden toteuttaminen vaatii työtä myös Euroopan Unionissa. Aika moni asia niistä ei ole kansallisessa päätösvallassa.

Arvoisa puhemies,

Loppuun totean, että talouden kuntoon laittaminen voidaan tehdä oikeudenmukaisesti niin, että jokainen suomalainen ja etenkin heikompiosaiset ja koko maa, myös maaseutu pidetään mukana.

On linja- ja arvovalinta, että oikeistohallitus, Petteri Orpon hallitus apupuolue perussuomalaisten tuella ei tähän lähde vaan haluaa keskittää.

Se on arvovalinta ja sitä Keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy. Sen vuoksi edellä esitetyn mukaisesti tuen kansanedustaja Annika Saarikon ryhmäpuheessa tekemään epäluottamuslausetta.  

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Jaa tämä ystävällesi