Antti Kurvinen

Puheeni tiedonantokeskustelussa 6.9.2023

Jaa tämä ystävällesi

Arvoisa puhemies,

”Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen ihmiselle, ollakseen itse ihminen.”

Tommy Tabermannin Pieni laulu ihmiselle muistuttaa, mistä nyt keskusteltavassa tiedonannossa on pohjimmiltaan kyse. 

Kyse on ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Siitä, olemmeko ihmisiä toisillemme. Siitä, onko jokainen ihminen arvokas. Kyse on perimmäisistä, luovuttamattomista asioista. Asioista, joissa sydän sanoo, mikä on oikein ja mikä väärin.

Keskustan näkökulmasta tänään käsiteltävässä asiassa ei ole mitään epäselvää. Keskustan mielestä Suomessa ei saa olla sijaa minkäänlaiselle rasismille.

Jo Keskustan oppi-isä Santeri Alkio tuomitsi politiikan, jossa valtaa pidetään ”rotuvihaan kiihotetun kansan kustannuksella”.

Arvoisa puhemies,

Miten on mahdollista, että maa ajelehtii kuukausien ajan, ihmisten asiat jäävät hoitamatta ja Suomen maine ulkomailla kärsii sellaisen vuoksi, jonka pitäisi olla sanomattakin selvää?

Mitä neuvoteltavaa pääministeri Orpo ja Kokoomus on siinä, että jokaisella on jakamaton ihmisarvo?

Valtiovarainministeri Purralta ja Perussuomalaisilta puolestaan joudun kysymään, onko teistä ihmisten yhdenvertaisuudessa, tasa-arvossa ja syrjimättömyydessä edelleen jotain neuvoteltavaa?

Hallituksen tiedonannossa oleellisinta on, että jokainen ministeri on sitoutunut toimimaan rasismia vastaan. Se on lupaus, jota sekä Keskusta että suomalaiset seuraavat tarkkaan.

Valtiovarainministeri Purra, te olette nyt varapääministeri. Perussuomalaiset on hallituksen toinen pääpuolue. Siksi pyydän – oikeastaan edellytän -, että te kerrotte eduskunnalle ja suomalaisille tässä ja nyt yksiselitteisesti, miten te ja puolueenne aiotte tästä eteenpäin toimia.

Jatkuuko rasismilla flirttailu? Jatkuuko vastakkainasettelun rakentelu? Jatkuuko tulella leikkiminen?

Suomen perustuslaissa todetaan:

”Suomen valtiosääntö on vahvistettu tässä perustuslaissa. Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.” 

Edelleen perustuslaissa todetaan:

”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Tämä on kristallinkirkasta tekstiä Suomen laillisen tasavaltalaisen yhteiskuntajärjestyksen perusteista. Keskusta puolustaa kaikissa oloissa laillisuutta ja oikeusvaltiota. Edellytämme, että kaikki Suomen puolueet – ja etenkin toimeenpanovaltaa käyttävät hallituspuolueet – kunnioittavat ja puolustavat laillista menoa tässä tasavallassa.

Arvoisa puhemies,

Maahanmuuton ongelmista – ja yhteiskunnallisista epäkohdista ylipäätään – voidaan keskustella asiallisesti, ilman toisen ihmisen arvottomaksi tekemistä. 

Vasemmistopuolueille totean, että keskustella voi myös ilman leimakirveiden heittelyä. 

Rasisti ja natsi ovat nimityksiä, jotka tarkoittavat sanoin kuvaamatonta julmuutta, suunnatonta tuhoa ja käsittämätöntä inhimillistä kärsimystä. 

Historiattomuuteen, jos johonkin, emme ainakaan me suomalaiset saisi sortua. Ja jos kaikki on rasismia, pian mikään ei ole rasismia. Se, jos mikä, vasta vaarallinen tie onkin. 

Arvoisa puhemies,

Suomen ajelehtimisen pitää päättyä. Kaunan kierre, jossa tämä maa nyt on, pitää saada poikki. Ajat ovat sellaiset, että Suomessa tarvitaan sopimista, yhteistyötä ja tärkeimpänä: yhteenkuuluvuutta. Sitä me voimme yli puoluerajojen nyt rakentaa. 

Samalla voimme osoittaa myös maamme rajojen ulkopuolelle, millainen maa Suomi on ja millaisena sen haluamme yhdessä pitää.

Sellaisena Suomena, jonka jokainen täällä oleva ja tänne esimerkiksi töiden tai opiskelujen perässä tuleva voi kokea omakseen. Suomi, jossa jokaisella on mahdollisuus hyvään elämään.

Maana, jossa kaiken politiikan lähtökohta on ihmisyys ja jossa on tilaa myös empatialle. Maana, jossa kaduilla, kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla ollaan ihmisiksi. Maana, jossa ihmisenä oleminen ja ihmisiksi oleminen opitaan jo pienestä pitäen.

Arvoisa puhemies,

Eivätkö nämä asiat voisi yhdistää meitä, yli hallitus-oppositiorajojen?

Tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa
Keskustan ryhmäpuheenvuoro (muutosvarauksin)

 

 

Katso puheeni videolta!

Jaa tämä ystävällesi