Antti Kurvinen

Puheeni Keskustan puoluevaltuustossa 27.4.2023

Jaa tämä ystävällesi

Arvoisa puheenjohtaja,

Ei siellä keskellä voi vaan olla. Näin pääministeri Orpo totesi eduskunnassa valtiopäivien 2024 avauskeskustelussa. Tässä kiteytyy parhaiten Keskustan haaste 2020-luvun politiikassa.

Mutta arvoisat aatesisaret ja -veljet: tämän saman haasteen kanssahan me olemme menestyksellä vuodesta 1906 vääntäneet. Rakentaneet vapaan kansan suoraa tietä sosialismin ja kommunismin pakkovallan ja suurpääoman ja kapitalismin kahleiden väliin!

Hyvät puoluevaltuutetut, tästä on kysymys Keskustan oppositiopolitiikassa ja tästä on ollut kysymys vuoden 2023 valtiopäivillä, josta tässä annan sääntömääräistä kertomusta puoluevaltuustolle.

Orpon ja Purran ensimmäinen vuosi on ollut suuri pettymys. Vuoden aikana kasvussa ovat olleet vain työttömyys, konkurssit ja valtion velka, ei kansantalous eikä ihmisten hyvinvointi.


Yksityisen sektorin työllisiä oli maaliskuussa peräti 76 000 vähemmän kuin vuosi sitten. 3300 hienoa suomalaista yritystä on mennyt konkurssiin vuoden sisään. Suunta on aivan muuta kuin mitä hallituspuolueet ennen vaaleja lupasivat. Neljäsosa vaalikaudesta on kulunut.


Valtion velkaantumisen paikkaamiseksi hallitus on nyt tehnyt meno- ja verosopeutuspaketin, joka ei palauta luottamusta Suomeen. Hallituksen valitsema tie on näivettymisen tie.


Hallituksen voikin sanoa kasanneen kehysriihessään paniikkipaketin. Se on mennyt sieltä missä aita on matalin. Kuluttajien ostovoimaan iskee rajusti arvonlisäveron jättikorotus, Suomi-neidosta tehdään pohjolan ALV-kuningatar.
Jo aiemmin hallitus on päättänyt isosta korotuksesta majoituspalveluiden, taksien ja joukkoliikenteen, kirjojen, liikunnan ja kulttuurin sekä lääkkeiden arvonlisäveroon.

Orpon hallitus tekee Suomesta kulutusverohelvetin.
Verokuningattaren kruununa hallitus leikkaa rajusti kotitalousvähennyksestä. Kotitalousvähennys on mahdollistanut keskiluokkaisille suomalaisille verohuojennuksen heidän ostaessaan palveluita.

Vielä oppositiossa olleessaan kokoomus vaati kotitalousvähennystä korotettavaksi. Mutta se taisi olla niitä kuuluisia juhlapuheita, kuten kokoomuksen verolupaukset yleensäkin. Hallituksen verolinja tulee satuttamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä, erityisesti pienyrityksiä naisvaltaisilla aloilla.
Keskustalle kotitalousvähennyksen leikkaus ei käy. Keskusta ei nostaisi arvonlisäveroa yli 25 prosentin eikä alennettuja ALV-kantoja laisinkaan. Jopa valtiovarainministeriö arvioi, että hallituksen toimet tulevat leikkaamaan kasvua lähivuosina.

Yhtä asiaa hallitus ei kuitenkaan näivetä: kaikista murheista huolimatta ”tunnin juna”, joka kulkee 75 minuuttia, jatkaa puksuttamistaan.
Ja löytyyhän sieltä muutakin. Muun muassa ammattiyhdistysliikkeen osingot ovat yhä verovapaita, viihderisteilyjä tuetaan, suurituloisimpien antelias veroale pysyy voimassa ja samoin olutveron alennus. Edes turvapaikanhakijoiden majoituskustannuksista ei haluta säästää, vaikka VM jo ennen vaaleja otti tämän esille menokartoituksessaan. Keskusta tarttuisi näihin ennen kuin kurittaisi kasvua.

Hyvät kuulijat,
Keskusta jätti eilen perjantaina yhdessä Liike Nyt:n kanssa välikysymyksen hallitukselle, koska Orpon hallitus näivettää Suomen talouspolitiikallaan.
Keskusta jakaa tilannekuvan noin kolmen miljardin euron lisäsopeutusten tarpeesta.

Julkinen talous vaatii sopeuttamista, mutta se tulee tehdä tavalla, joka ei murenna heikoimmassa asemassa olevien lähimmäisten luottamusta lopullisesti. Sopeuttaminen tulee tehdä tavalla, joka ei katkaise talouskasvun haurasta taimea.
Keskustassa teemme erilaiset arvovalinnat kuin hallitus. Paketissamme on yhtä paljon sopeutusta, mutta enemmän kasvutoimia. Siis enemmän tukevaa maaperää julkisen talouden aidoksi tervehdyttämiseksi.

Hyvä puoluevaltuusto,

Keskustan reilun kasvun vaihtoehto eroaa hallituksesta kolmessa keskeisessä isossa asiassa:

1. Keskusta tekisi voimakkaita toimia kasvun aikaansaamiseksi. Suomi nousee ahkeruudella, työllä ja yrittämisellä.
Hallituksen uudet vaatimattomat kasvutoimet kohdistuvat sinänsä tarpeellisiin suuryritysten investointeihin. Keskusta huolehtisi myös pienet ja keskisuuret yritykset mukaan tähän kasvuporkkanaan.

Työvoiman määrään lisäämiseksi kannustaisimme tuntuvalla veroporkkanalla kokeneimpia työntekijöitä jatkamaan työskentelyä yli alimman eläkeiän.
Tekisimme myös toimenpiteitä Suomen väestön kasvuun saamiseksi. Yksi hallituksen kauaskantoisimpia virheitä on nuiva suhtautuminen myös työinnokkaisiin maahanmuuttajiin. Tarvitsemme enemmän opiskelu- ja työperäistä maahanmuuttoa.

2. Keskustan ja Orpon hallituksen kaikkien isoin näkemysero löytyykin suomalaisten sote-palveluista. Keskusta ei leikkaisi hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Orpon linjavalinnan vuoksi suomalaisten lähipalveluita, peruspalveluita ollaan nyt ajamassa eri puolilla Suomea alas. Palveluita suljetaan ennen kuin korvaavia on ehditty saamaan tilalle.

Mitä Keskusta sitten tekisi? Keskusta lisäisi paikallista valtaa ja purkaisi valtakunnallisia normeja. Emme imuroisi norminpurusta tulevia säästöjä pois alueilta.

3. Keskusta satsaisi koko Suomeen. Keskusta ottaa itäisen Suomen tilanteen äärivakavasti. Turvallisuuspoliittinen ja kauppapoliittinen ympäristö on muuttunut. Keskusta perustaisi itäiseen Suomeen erityistalousalueen kymmeneksi vuodeksi.

Keskusta korjaisi olemassa olevia teitä ja rautateitä joka puolella Suomea sekä laittaisi muuta julkista infraa kuntoon, kuten homekoulujen korjaamista. Töitä koko Suomeen.

Arvoisa puoluevaltuusto,
Suomalaisten keskinäinen luottamus ja siihen nojaava menestys ovat aina perustuneet kokemukseen siitä, että olemme samassa veneessä ja ketään ei jätetä rannalle. Pieni pohjoinen kansakunta on pärjännyt lujalla työllä omaa päätä käyttäen ja länsimaiseen demokratiaan luottaen.

Olemme rakentaneet hyvinvointiyhteiskunnan, joka myös maailman onnellisempana kansana tunnetaan. Verovaroilla taataan lääkäriin pääsy ja koulupolku. Olennaista on jaettu vastuu, silloin kuin itsellä tai läheisellä on vaikeaa. Kun eteen tulee mutkia, joista emme omin voimin pääse eteenpäin, tarjoaa hyvinvointiyhteiskunta turvaa ja tukea.

Keskustan eduskuntaryhmän talousvaihtoehto on hyvinvointiyhteiskuntaa uudistava reilun kasvun tie. Todellinen vaihtoehto luottamuksen palauttamiseksi ja Suomen konkurssin välttämiseksi. Keskusta haluaa huolehtia, että valtion velaksi eläminen loppuu ja isänmaan taloudellinen itsenäisyys turvataan.
On muistettava, että valtion velka on yhtä turmiollinen kuin oma velka – kovin pitkään ei voi syödä enempää mitä tienaa. Tämä vanha talonpoikainen oppi pitää painaa visusti mieleen.

Keskusta tulee julkaisemaan oman tarkemman vaihtoehtonsa 7.5. Osoitamme siinä, että reilun kasvun tie on mahdollinen. Reilun kasvun tie – vapaan kansan suora tie!

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja 

 

Jaa tämä ystävällesi