Antti Kurvinen

Puhe Keskustan puoluevaltuustossa 22.4.2023

Jaa tämä ystävällesi

Puheenjohtaja, hyvä puoluevaltuusto.

Kun mietin tätä vaalitulosta, niin jotenkin tuli mieleen tämän uudehkon suomalaisen iskelmäkappaleen sanat ”vaikkei olla voittamattomia, eikä aina edes hyviä vastuksia, niin vaikka elämä vetää turpaan niin me vedetään takaisin.”

Omaan hallinnonalaan liittyen totean tällä kertaa tässä puheessa, että meidän pitää ennallistaa Keskustan kannatus takaisin. Se vuoden 1952 tasokin on maalaisliitolle ihan hyvä, että siinä voidaan kattaa cut-of-date:ksi eli määräpäiväksi tämä vuosi 1952. 

Minulla on kolme pointtia arvoisa puheenjohtaja. Ensinnäkin pointtina numero yksi: Mielestäni se suurin haaste politiikan koko kentällä strategisesti katsottuna on se, että meidän on palautettava suomalaisille mieliin vanha sanonta, minkä Paavo Väyrynen on sanonut. Joskus kahdesta vaihtoehdosta valitaan se kolmas.

Meidän on määrätietoisesti kuvattava ihmisille se, että Suomi ei ole poliittisesti jakautunut oikeisto- ja vasemmistoblokkeihin. Jos me katsotaan somekeskustelua ja palautetta mitä me saadaan, niin siltähän se vähän alkaa tuntua.

Vanhassa Maalaisliiton vaalijulisteessa on kuvattuna vapaan kansan suora tie. Siinä julisteessa vasemmalle menevän punaisen rotkon kohdalla on holhoava ja tasapäistävä vasemmisto. Sitten on oikea rotko, musta rotko, mikä puolestaan on kylmä, kova ja eriarvoistava oikeisto. Näiden rotkojen välillä on edelleen poliittinen Keskusta. Luovuutta, sivistystä, edistystä, yhteisöllisyyttä korostava ihmisläheinen Keskusta: se kolmas vaihtoehto ja kolmas tie. Tätä tietä meidän pitää pystyä kirkastamaan lähiaikoina.

Toinen pointtini on se, että kyllä oppositiostakin voi palvella isänmaata. Mielestäni keskustan ei pidä lähteä oppositiopolitiikassa niin sanottuun räkyttämiseen ja kaiken liikkuvan ampumiseen. Meillä pitää olla valmiutta tukea mm. uuden hallituksen järkeviä uudistuksia, mikäli sellaisia löytyy. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa täytyy ylläpitää sitä kansallista Nato-yhtenäisyyttä.

Viimeisenä pointtina vähän viitaten puoluevaltuuston puheenjohtajan alkupuheeseen. Nyt ei ole Keskustan loppu todellakaan käsillä. Tämä ei ole tosiaankaan keskustan lopun alkukaan, mutta tämä saattaa olla alun loppu, hyvä puoluevaltuusto.

Antti Kurvinen

Maa- ja metsätalousministeri

Jaa tämä ystävällesi