Antti Kurvinen

Puhe Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin vuosikokouksessa 12.5.2023

Jaa tämä ystävällesi

Arvoisa puheenjohtaja, aatesisaret- ja veljet, hyvät pohjalaiset.

Mukava nähdä paljon väkeä piirin kevätkokouksessa näin aurinkoisena päivänä kevättöiden käynnistyttyä pelloilla ja rankan vaalikevään jälkeen. Se kertoo omaa kieltänsä siitä, että Keskustaa ei ole painettu alas. Puhumattakaan mistään armolaukauksista, mitä tämä Säätytalon nykyinen porukka on viritellyt.

Mukavaa olla täällä Kurikassa. Ja erityisesti, kun tänne Kurikkaan tulin kokoukseen niin mulla tuli mieleen anekdootti, minkä olen joskus aikaisemminkin näissä kokouksissa kertonut. On ollut mielenkiintoinen asia, että 60-vuoteen ei ole Etelä-Pohjanmaalta ollut minkään puolueen edustajaa maa- ja metsätalousministeriössä ministerinä ennen minun nimitystä tehtävään viime keväänä.

Se on aika hämmentävää, kun miettii, että olemme suhteellisesti Suomen suurin ja merkittävin alkutuotantoalue. Edellinen maa- ja metsätalousministeri oli täältä Kurikasta. Kurikan historian vaikuttaja Toivo Anttila. Hän taisi olla toinen maatalousministeri siinä maailmanajassa.

Toivo Anttilasta mulla on jäänyt mieleen sellainen tarina, minkä yksi vanhempi herrasmies joskus kertoi kentällä kiertäessäni. Kun tämä tapaamani mies oli pieni poika, niin ministeri Anttila tuli kättelemään häntä raveissa, vaikka hän oli sellainen vaahtosammuttimen kokoinen pikkupoika. Mielestäni se oli kiva tarina siitä, että Keskustan toiminnassa huomioidaan kaikki. Kaikenikäiset ja myös erilaiset ihmiset.

Hyvät kuulijat, vapun aikaan tuli vuosi täyteen maa- ja metsätalousministerinä. Edeltäjän Jari Leppä oli hyvin pitkäaikainen ministeri. Hän oli viisi vuotta putkeen ministerinä ja hän oli agrifish- neuvoston eli EU:n maa ja metsätalousministerineuvostossa virkaiältään vanhin pois jäädessään. Voisi sanoa näin, että hyppäsin liikkuvaan junaan, jonka asema jo melkein näkyi. Itse piti vain päättää, että mille laiturille junan ohjaan, kun vaalikauden viimeisenä vuotena ministeriksi tulin.

Kun tulin maa- ja metsätalous ministeriksi, asetin aika selkeät tavoitteet sille, miten haluan tämän ajan ministerinä käyttää. Tiesin, että aikaa on todella vähän ja prosessit ovat politiikassa hyvin hitaita sekä aina vaalikauden loppua kohti päätöksenteko vaikeutuu.

Tärkein tavoite minulla oli tälle vuoden kaudelle se, että me pystymme pitämään yllä ja lisäämään suomalaisen ruoan ja suomalaisten maataloustuottajien arvostusta. Myöskin huoltovarmuuden turvaaminen puuhuollossa oli minun yksi iso tavoitteeni, mitä ajattelin, että haluan strategisena tavoitteena viedä eteenpäin.

Kolmas merkittävä strateginen tavoite oli se, että halusin tuottajan asemaa ruokaketjussa parantaa. Suomalainen viljelijä ei olisi kaupan toimijoiden torpparina, vaan heillä tulisi olla myös omaakin neuvotteluvoimaa olemassa ruokamarkkinoilla.

Yksi iso tehtävä tässä vuoden aikana on ollut Euroopan Unionin asioihin vaikuttaminen, josta europarlamentaarikko Mauri loistavasti alusti. En lähde toistamaan Pekkarisen huomiota. Yhdyn kaikkiin niihin.

Sen voisin lisätä, että omalla kaudellani jäsenvaltioiden tekemää metsävaikuttamista on pyritty lisäämään sillä, että tällainen lobbausryhmä on nyt EU:n sisälle perustettu. Metsäisten EU-maiden virallinen lobbaus ryhmä; for forest-ryhmä, joka perustettiin viime vuonna lokakuussa. Ryhmässä on tällä hetkellä mukana 4 jäsenvaltiota ja ryhmää pyritään kasvattamaan. Tämänkin ryhmän kautta pyritään viemään sitä viestiä eteenpäin, että kestävä metsätalous ei ole osa ongelmaa ilmasto ja ympäristöasioissa, vaan se on osa ratkaisua.

Vaikka kauteni jää lyhyeksi tässä maa- metsätalousministeri aikana, pystyin viemään useamman mielestäni kohtuullisen merkittävän lakimuutoksen läpi.

Ensinnäkin tämän kuun alusta on tullut voimaan elintarvikemarkkinalain muutos. Olisi tärkeää, että viljelijät eivät olisi teollisuuteen ja kauppaan suhteessa niin torppareita, niin kuin jo tuossa edellä kuvasin. Maksuajat lyhenevät tiloille, elintarvikemarkkinavaltuutettu saa uusia tehtäviä ja nyt myös velvoitetaan uusiin tehtäviin.

Kesällä jakoon tulee uudenlainen määräaikainen sähkö- ja lannoitekustannustuki. Tämä on myös viestinä kaikille paikalla oleville tuottajille, että kesäkuussa valtion konttorilta pystyy saamaan viime vuoden kesästä tähän kevääseen sähkö- ja lannoitekuluihin määräaikaista kustannustukea 96 miljoonaa euroa. Välittäkää tätä tietoa kaikille farmareille.

Merkittävin lakimuutos, joka kaudellani saatiin läpi, on uusi eläintenhyvinvointilaki. Tästä lakimuutoksesta olen erittäin ylpeä. Tämä 12 vuotta pöydällä pyörinyt lakihanke on vihdoin saatu maaliin. Suomessa on nyt moderni eläintensuojelua koskeva laki, joka parantaa kaikkien eläimien kohtelua Suomessa niin lemmikkien kuin tuotantoeläinten. Tämä laki ei kiellä turkistarhausta, sianlihan tuotantoa, eikä siipikarjanlihan tuotantoa. Olen erittäin tyytyväinen tästä laista. Se on moderni, toimiva ja hyvin valmisteltu laki ja sanoisin näin, että se antaa tuottajille rauhaa ja näkymää eteenpäin ja tuo vakautta tähän vaikeaan tilanteeseen, missä elämme.

Vaaliviikolla vielä ennen, kun toimitusministeristöksi ajauduimme, asetin työryhmän pohtimaan lihan kestävyyskriteerejä. Työryhmän on tarkoitus miettiä keinoja, kuinka julkisissa hankinnoissa voidaan suoraan sanottuna blokata ulkomaista lihaa, jota ei ole tuotettu Suomen eläinsuojelunormien ja ympäristönormien mukaisesti. Tämä työryhmä jatkaa työtään ja seuraajani tekee sillä työllä sitten toivottavasti hyviä ja mukavia asioita.

Oikeastaan viimeisinä virkatehtäviä kykenin saamaan 140 miljoonaa tälle vuodelle maksuun enemmän maataloustukia, mitä oli viime syksynä Ruokaviraston suunnitelmassa. 25 prosenttia tämän vuoden tuista menee valitettavasti ensi vuodelle.

 

Hyvä piirikokousväki,

Itse olen ottanut sellaisen linjan, että en lähde kommentoimaan hallitusneuvotteluita Twitterissä tai toimittajille ennen kuin näen uuden oikeistohallituksen hallitusohjelman. Mutta yhden viestin ja yhden ohjeen lähetän muun muassa hyvälle työkaverilleni Kauhavan Janne Sankelolle, joka siellä toimii jonkunlaisena kirjurina Säätytalolla.

Kilpailulain avaaminen täytyisi tehdä tuottajan aseman parantamiseksi tulevalla hallituskaudella. Erityisesti katson tässä Kokoomuksen suuntaan. Olen kysynyt eduskunnan salissakin Kristillisdemokraateilta, Perussuomalaisilta, Kokoomukselta ja RKP:ltä ovatko he valmiita kilpailulain avaamiseen. Nämä kolme muuta neuvottelevaa puoluetta ovat ainakin siellä salikeskustelussa sanoneet, että ovat valmiita avaamaan kilpailulain tuottajan aseman parantamiseksi. Kokoomus on vaiennut.

On mielenkiintoista nähdä, että kenen lauluja kokoomus siellä Säätytalolla laulaa ja on mielenkiintoista nähdä, että taipuuko Perussuomalaiset, RKP ja Kristillisdemokraatit tässä kilpailulaki- kysymyksessä sitten Kokoomuksen edelle.

Hyvä piirikokousväki, loppuu vähän katsetta eteenpäin.

Varmasti teillekin on tullut paljon viestejä ja on ollut ristiriitaista keskustelua siitä, että miksi Keskusta ei lähtenyt keskustelemaan Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kanssa hallituksen muodostamisesta ja pelätään sitä, että jatketaanko nyt jotenkin osana jotakin vasemmistopolitiikkaa, kun mennään oppositioon. Minusta keskustan linjaus on ollut tänä keväänä hyvin kirkas ja yritämme oppia virheistämmekin, mitä on aikaisemmin tehty.

Vaaleissa Kokoomus ja Perussuomalaiset saivat suurvoiton, ja mielestäni on kansanvallan periaatteiden mukaista se, että suurvoiton ja kansalta vahvan mandaatin saaneet puolueet lähtevät kantamaan vastuuta ja käyttämään valtaa. Mielestäni heillä on myös velvollisuus siihen, ottaen huomioon varsinkin perussuomalaisten kovat syytökset ja suuret lupaukset mitä näilläkin lakeuksilla on viime kuukausina ja vuosina kuultu.

Keskusta ilmoitti ennen vaaleja, että mikäli saadaan parempi tulos kuin neljä vuotta sitten, voidaan hallitustyöhön osallistua, mutta nyt otettiin takapakkia vaan lisää ja nyt myös meillä on tietynlainen nöyrtymisen paikka. Nyt haemme vauhtia oppositiosta ja lähdemme sieltä rakentamaan Keskustaa.

Keskustan oppositioroolista tulevaisuudessa pari sanaa.

Ensinnäkin oppositiossa ei olla missään koalitiossa. Nyt jotkut propagandisti väittää, että Keskusta on nyt samassa porukassa, kun oli hallituksessa. Tämähän ei pidä paikkaansa, koska ei oppositiossa ole mitään oppositio-ohjelmaa. Hallitus on aina kiinteä yksikkö, jolla on yhteinen ohjelma, mitä kaikki hallituspuolueet toteuttavat.

Oppositiossa jokainen puolue on itsenäisenä. Keskusta ei ole missään porukassa menossa oppositioon. Menemme yksin, itsenäisenä puolueena oppositioon ja on hyvin tärkeää, että me teemme sellaista rakentavaa ja älyllistä oppositiopolitiikkaa. Emme saa lähteä semmoiseen räkyttämiseen, kaiken vastustamiseen ja kaiken liikkuvan ampumiseen.

Meillä pitää olla valmiutta tukea hallitusta järkevissä yhteiskunnallisissa uudistuksissa ja etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ja sitten, kun hallitus tekee meidän arvojen vastaisia päätöksiä niin sitten isketään ja isketään täydellä voimalla ja täydellä kyvyillä armoa kaihtamatta.

Hyvät eteläpohjalaiset,

Puolueen tulevaisuudesta muutama huomio. Olen todella huolissani erityisesti Etelä-Pohjanmaalla nuorten mukanaolosta meidän puolueemme toiminnassa. Sanon tämän myös entisenä Keskustanuorten puheenjohtajana, josta on vain 10 vuotta aikaa. Mielestäni meidän pitää nyt käynnistää piirissä oikea nuorisoprojekti ja lähteä piirinä vetämään nuoria mukaan meidän toimintaamme.

Vielä 10 vuotta sitten saatiin bussilastillinen mukaan nuoria eri tapahtumiin. Tässä 10 vuoden aikana on tapahtunut erittäin nopea nuorten katoaminen meidän toiminnastamme. Tämä on sellainen asia, jossa me tarvitsemme mielestäni Keskustanuorten piiriin terävöitymistä, mutta siinä pitää olla myös koko meidän piirin mukana voimakkaasti. Tähän vetoan erittäin voimakkaasti.

Meillä on niin Etelä-Pohjanmaalla, kuin koko maassa iso tehtävä. Miten me saamme kirkastettua ihmisille sen poliittisen keskitien, sen vapaan kansan suora tie, vahva poliittinen Keskusta. Tässä Vaasan vaalipiirin alueella on hirveän monelle äänestäjälle tullut sellainen kuva, että on vaan olemassa vihervasemmisto ja sitten on se kova oikeisto. Näinhän ei missään nimessä ole.

Jos me katsotaan Santeri alkion oppeja ja me katsotaan sitä meidän aatteellista perintöämme, mitä työtä täällä on tehty 120 vuotta. Alkion ajatukset ja meidän aatteemme perustuu siihen, että siellä vihervasemmiston ja kovan oikeiston välillä on se vapaan kansan suora tie ja sitä viestiä täytyy pystyä kirkastamaan kaikilla tasoilla, niin kunnissa, piirin toiminnassa kun sitten myöskin meidän kansanedustajien ja alue- ja maakuntahallinnon edustajien kaikessa työssämme.

Hyvä piirikokous. Kiitän sydämeni pohjasta siitä vankkumattomasta tuesta, mitä olen saanut piiriltä ja maakunnan väeltä tässä kahden vuoden ministerikauteni. Maakunnan tuki on ollut vankkumaton ja se on tuntunut hyvältä näinä välillä hieman vaikeinakin aikoina.

Haluan myös kiittää sydämellisesti kaikkia ehdokaskavereita, joidenka kanssa keväällä käytiin eduskuntavaalit. Meillä oli erittäin hyvä ehdokasjoukko ja tämä tulos ei kyllä varmasti jäänyt meidän ehdokkaista kiinni. Lisäksi mielestäni meillä oli äärimmäisen hyvä henki ehdokkaiden kesken vaalityössä.

Kiitän myös lämpimästi järjestöväkeä siitä tuesta, mitä vaalityössä minulle osoititte ja mahdollistitte poliittisen urani parhaan tuloksen eduskuntavaaleissa. Lämmin kiitos siitä, että myös teidän työnne kautta olen nyt saanut kolmannen valtakirjan edustaa teitä valtiopäivillä.

Olen vakuuttunut siitä, että Keskusta nousee. Nyt on Keskustan värit eli vihreä muotia. Nyt laitetaan pellot ja pihat kuntoon ja istutetaan kukat. Kesällä ruvetaan tekemään työtä Keskustan uutta nousua kohti cha cha cha- hengessä. 

Antti Kurvinen

Maa- ja metsätalousministeri

 

Jaa tämä ystävällesi