Antti Kurvinen

Perustuslailla tehdään yhä useammin politiikkaa

Jaa tämä ystävällesi

Perustuslakivaliokunnan Antti Kurvisen pelko on, että perustuslaista tulee pelkkä poliittinen asiakirja.

Julkaistu Ilkassa 20.12.2016
Teksti: Marja Tyynismaa
Kansanedustaja Antti Kurvista (kesk.) harmittaa Suomeen pesiytynyt tapa tehdä perustuslailla politiikkaa.
– Se alkoi viime kaudella, ja on nyt lisääntynyt. On tullut tapa, että erilaisia hankkeita ammutaan alas väittämällä niitä perustuslain vastaiseksi jo hyvin varhaisessa vaiheessa, perustuslakivaliokuntaan kuuluva Kurvinen sanoo.
Vasemmisto-oppositio kulkee tässä asiassa etujoukoissa, mutta Kurvinen ei malta olla nostamatta esiin myös RKP:tä. Valitettavasti, kuten hän asian ilmaisee.
– Anna-Maja Henrikssonilta karkasi mopo ihan täysin. Hän oli valiokunnan jäsenenä hyväksymässä yksimielistä lausuntoa sairaalakysymyksessä, ja tuli myöhemmin julkisuuteen vaatimaan perustuslakituomioistuinta, ja uhkasi jopa mennä presidentin puheille.
Kurvisen korostaa, että ollaan vaarallisella tiellä, mikäli kaikkea väitetään perustuslain vastaiseksi.
– Kun näin tehdään, tulee perustuslaista jossain vaiheessa pelkkä poliittinen asiakirja, ja sitähän se ei voi olla.
Kurvinen ei kiistä oikeuskansleri Jaakko Jonkan (HS 18.12) näkemystä lainvalmistelun puutteellisuuksista.
– Välillä olen hämmentynyt siitä, millaista sekundaa käsittelyyn tulee. Siellä on ihan selkeitä virheitä, ja joitain lakeja joudutaan korjaamaan jo ennen kuin ne ovat tulleet voimaan, hän kertoo.
Kurvinen ei kuitenkaan pidä huonona asiana, vaikka lakeja kaatuukin perustuslakivaliokuntaan.
– Sehän on viesti järjestelmän toimivuudesta. Jos kaikki menisivät sukkana läpi, olisi se merkki siitä, että valiokunta on poliittisessa ohjauksessa, hän huomauttaa.
Kurvisen mielestä valiokunta on saanut käsittelyynsä myös sellaisia lakiesityksiä, jotka eivät täytä haettuja tavoitteita.
– Ne ovat liittyneet norminpurkuun ja byrokratiakysymyksiin, ja välillä tuntuu, että lakimuutoksilla halutaan vain antaa viesti terhakkaasta toiminnasta.
Kurvinen muistuttaa, ettei ongelma ole vain nykyhallituksen. Ihan samalla tapaa lakiesityksiä kaatui perustuslakivaliokunnassa viime kaudellakin.
– Perustuslaki pelasti Suomen kunnat. Henna Virkkunen olisi niputtanut kaikki ne yhteen, mutta onneksi meillä on perustuslaki ja kunnallinen itsehallinto, joka sen esti. Muutenhan meillä olisi varmaan tällä hetkellä sata kuntaa.
Kurvinen hämmästelee sitä, ettei Jonkka keskustellut hallituksen työskentelytavoissa havaitsemistaan ongelmista etukäteen pääministerin kanssa.
– Hänhän on hallituksen oikeudellinen neuvonantaja, jonka tehtävä on neuvoa hallitusta virkavastuuseen ja valtiosääntöön liittyvissä asioissa.
Kurvisen mielestä on itsestään selvää, että hallituksella pitää olla ymmärrys perustuslain keskeisistä rajoituksista.
– Lakihan on sitä varten, ettei mikään hallitus käännä Suomea aivan ympäri, hän kiteyttää.
Kurvisen mielestä on outoa, että jotkut haluavat muuttaa perustuslakia, ellei se toimi halutulla tavalla.
– Hyvänen aika sentään, sitä muutetaan kerran 50 vuodessa.
Jaa tämä ystävällesi