Antti Kurvinen

Paljonko hallituksen riihipäätökset heikentävät työllisyyttä?

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen hämmästelee työllisyyttä lisäävien toimien uupumista kehysriihen päätöksistä ja kysyy, paljonko hallitus arvioi riihipäätösten heikentävän työllisyyttä. Kurvinen ihmettelee, onko Orpon hallituksen veropaukun työllisyysvaikutuksia arvioitu ollenkaan. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen merkittävän leikkaamisen myötä työn teettäminen kallistuu kodeille tuntuvasti.

– Hallitus ei ole kertonut mitään riihipäätösten työllisyysvaikutuksista. Miksi työllisyysvaikutuksia piilotellaan, vai unohdettiinko ne tehdä? Virkakunnalta kyllä laskelmat syntyvät, jos ministerit niitä pyytävät, Kurvinen hämmästelee.

– Työttömyys kasvaa Kokoomuksen vahtivuorolla. Riihitiedotuksessa pääministeri Orpo ei työllisyyteen keskittynyt. Johtuuko tämä siitä, että kehyspäätökset kiihdyttävät työllisyyden surkeaa suuntaa, Kurvinen kysyy.

– Kuinka suuret ovat esimerkiksi arvonlisäveron ja kotitalousvähennyksen muutosten aiheuttamat heikennykset työllisyydelle?

Kurvinen on huolissaan siitä, että hallitus lätkäisee tuntuvan veronkiristyksen pienyrittäjillä teetetyille kodin remonteille, maalaustöille, sähkötöille, siivoukselle, pihatöille, lastenhoidolle ja monelle muulle kotitalousvähennyksen piirissä olevalle työlle. Kotitalousvähennyksen kiristämisen lisäksi Orpo ja Purra kiristävät Suomen arvonlisäverotuksen Euroopan toiseksi kireimmäksi. Kaiken kaikkiaan hallitus päätti kehysriihessä kiristää verotusta yli tusinalla eri toimenpiteellä.

– Veronkiristysten cocktail vaikuttaa väistämättä työllisyyteen sekä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiin. Kuitenkaan pääministeri, veroministeri tai elinkeinoministeri eivät ole kertoneet päätöstensä vaikutuksista yrittämisen ja työllistämisen, Kurvinen ihmettelee.

Antti Kurvinen
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Puh: 0447514257
antti.kurvinen@eduskunta.fi

Jaa tämä ystävällesi