Antti Kurvinen

Pääministeri Orpo ja hallitus – miksi välttelette keskustelua, miksi ette kerro totuutta?

Jaa tämä ystävällesi

Keskusta on samaa mieltä hallituksen kanssa, että Suomen tilanne on vakava.

Hyvinvointialueilla ollaan pakon edessä ajamassa alas terveys-, vanhus- ja muita lähipalveluja. Työttömyys pahenee ja talouden näkymät ovat synkät. Ihmisillä on toimeentulovaikeuksia hintojen ja korkojen nousun vuoksi.

Kaiken tämän päälle velka- ja moni muukin kello tikittää. Talous pitää laittaa kuntoon. Myös säästää pitää, siitä ei ole kahta sanaa.

Kun tilanne on tämä ja joudutaan hallituksen ministereitä lainaten tekemään ”ikäviä” päätöksiä – siis sellaisia, jotka suoraan tuntuvat ihmisten arjessa – kolme asiaa korostuu. Päätösten perusteellinen valmistelu ml. riittävät lausuntoajat, huolelliset vaikutusarviot ja avoimuus. Tällainen on ollut Suomessa tapana.

Orpo ja Purra porukoineen toimivat nyt toisin.

Asioita valmisteltaessa lausuntoajat ovat lyhyitä ja päätösten vaikutusarvioita ei ole. Juristina sanon, että on melkoista lainvalmistelua, jos ensin päätetään ja vasta myöhemmin arvioidaan, miten päätökset vaikuttavat. Näinhän sosiaali- ja terveysministeriön korkea virkamies sanoi hallituksen toimivan.

Tällainen ei ole sivistysvaltion meininkiä. Ollaan kyseenalaisella tiellä.

Hallituksen tiedotustilaisuus oli myyntitilaisuus. ”Ikävistä” päätöksistä vaiettiin – vaikka koko ajan samalla sanottiin, miten niitä on välttämätöntä tehdä. Pitää tehdä, mutta sitä suuremmalla syyllä ne pitää käydä läpi pohjamutia myöten. Hallitus ei voi elää laput silmillä, omassa todellisuudessaan. Nyt jos koskaan päättäjien ja etenkin vallanpitäjien todellisuuden pitää olla yhtä ihmisten todellisuuden kanssa.

Kyllä suomalaiset totuuden kestävät. Kyllä suomalaiset kestävät myös ”ikävät” päätökset, jos ne koetaan oikeudenmukaiseksi. Joutuu kysymään, miksi leikkauslistoja piilotellaan? Mitä pää- ja valtiovarainministeri pelkäävät? Miksi päätöksistä vaietaan avoimuuden sijaan? Avoimuus on kansanvaltaa.

Orpo ja Purra ovat vakavan selityksen velkaa.

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Jaa tämä ystävällesi