Antti Kurvinen

Orpon hallitus vei Suomen kokoomuskomentoon

Jaa tämä ystävällesi

Orpon hallitus vei Suomen kokoomuskomentoon

Vaalit keikauttivat maan politiikan ja vallankäytön. Perussuomalaisten mukaan ”meno muuttuu”. Niin muuttuu, mutta ei perussuomalaiseksi. Kokoomus vie ulko- ja sisäpolitiikassa.

Kokoomus johtaa ulko-, turvallisuus-, puolustus- ja EU-politiikkaa. Presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja puolustusministeri ovat kokoomuslaisia. Niin on kaiken todennäköisyyden mukaan myös Suomen seuraava EU-komissaari. Eduskunnassa Kokoomuksella on puheenjohtajuus EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa ja puolustusvaliokunnassa. Ulkoasiain- ja tiedusteluvaliokunnissa varapuheenjohtajat ovat kokoomuslaisia.

Sisäpolitiikan tärkein paperi on hallitusohjelma. Se osoittaa, että talouden kuntoon laittaminen – joka on oikea päämäärä – tehdään ihmisten peruspalveluista ja -turvasta leikkaamalla ja lähipalveluja keskittämällä. Halvemman bensan sijaan tulee kalliimpia lääkkeitä ja veronalennuksia kaikista suurimpituloisille. Neuvolat, koulut, terveyskeskukset ja vanhainkodit joutuvat liipaisimelle.

”Sitä saa, mitä tilaa”. Kokoomuksen äänestäjät saavat, mitä tilasivat. Entä Perussuomalaisten äänestäjät? Maakunnissa Perussuomalaisia äänestäneillä pieni- ja keskituloisilla voi olla aika hämmentynyt ja pettynyt olo.

Mitä johtopäätöksiä ulko- ja sisäpolitiikan näkymistä kannattaa Keskustassa tehdä? Ensinnäkin; vuoden 2024 presidentinvaaleissa voidaan luoda tasapainoa Kokoomuksen ylivallalle ulkopolitiikassa. Presidentti johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Uusi presidentti voi myös olla vastavoima maata vääjäämättä kahtia jakavalle hallituspolitiikalle.

Toiseksi; sote- ja kunta-asioissa pitää laittaa kypärän remmiä tiukemmalle. Ankara keskittämispolitiikka on alkamassa. Kymmenen vuotta sitten Keskusta torjui suomalaisten tuella Kokoomuksen ajaman sadan suurkunnan Suomen.

Nyt meidän pitää tehdä sama uudelleen. Vuoden 2025 kunta- ja aluevaalit ovat tärkeääkin tärkeämmät. Niissä on kyse siitä, onko kautta Suomen tasa-arvoisesti työpaikkoja, palveluja, koulutusmahdollisuuksia, liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiä ja muita elämisen edellytyksiä.

Vallan vaihduttua sain kunnian tulla valituksi uudelleen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Sittemmin julkisuudessa on kysytty, milloin Kurvinen päästetään irti. Ei tässä kahleissa ole missään vaiheessa oltu, mutta Keskustan on syytä pitää oppositiopolitiikassakin tolkku.

Ei maailma toimi niin, että hallitus on aina väärässä ja oppositio oikeassa. Kyllä Orpon hallituksella on järkeviä ja hyviäkin tavoitteita yksittäisissä asioissa.

Hallituspolitiikan iso linja sen sijaan on väärä, vahingollinen, näköalaton ja epäoikeudenmukainen. Leikkaus- ja keskittämispolitiikka ei ole ratkaisu Suomen ongelmiin. Tästä tulen – ja Keskustan eduskuntaryhmä tulee – pitämään ääntä. Suomea pitää viedä eteenpäin niin, että jokainen ihminen ja koko maa pidetään mukana.

 

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Teksti julkaistu Suomenmaassa 7.7.2023

 

Jaa tämä ystävällesi