Antti Kurvinen

Maailman muutokset on hyvä kohdata itsenäisyyden perustalta

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 5.12.2015

Huomenna Suomen tasavalta juhlii 98. itsenäisyyspäiväänsä. Pieni pohjoinen kansamme on onnistunut vajaassa sadassa vuodessa rakentamaan yhden maailman onnistuneimmista yhteiskunnista.

Monista ongelmistamme huolimatta Suomi on loistava maa syntyä, asua ja elää. Isänmaamme on onnistunut omintakeisella tavalla yhdistämään markkinatalouden ja sosiaalisen hyvinvointiyhteiskunnan, huippuosaamisen ja väestöryhmien tasa-arvon sekä suomalaisen kulttuurin ja avoimen kansainvälistymisen.

Suomalaiset hyvät perinteet talonpoikaisesta kansanvallasta ja vapaasta yksityisestä omistusoikeudesta ovat kestäneet kaksi maailmansotaa, äärioikeiston nousun, kommunismin kulta-ajat ja globalisaation hämmennyksen.

Vuonna 1906 Venäjän vallan aikana luotu yksikamarinen eduskunta ja sitä itsenäisyyden valtiosäännöllä täydentänyt parlamentaarisuus ja oikeusvaltio ovat pysyneet pystyssä politiikan ja talouden rajuista muutoksista huolimatta.

Poliittinen järjestelmä ja järjestöt ovat pystyneet rauhanomaisen hallitusti kehittämään ja muuttamaan Suomea. Vaurastumisen myötä hyvää on jaettu laajasti uusina sosiaalisina ja sivistyksellisinä mahdollisuuksina.

Naisten ja miesten tasa-arvoa on parannettu. Olemme kyenneet sopeutumaan yhdentyneeseen Eurooppaan.

Rauhanomainen demokratia antoi mahdollisuuden siihen, että suomalaiset oikealta vasemmalle tekivät yksissä tuumin töitä Suomen varsinaisissa itsenäisyyssodissa vuosina 1939 – 1945. Mikään yksilönvapaus tai materiaalinen hyvä nykyään ei olisi mahdollista ilman veteraaniemme ja kotirintaman mittaamattomia uhrauksia.

Maanpuolustus ja puolustusvoimien toimintakyvystä huolehtiminen ovat edelleen hyvin tärkeitä. Väitän kuitenkin, että tällä hetkellä Suomen itsenäisyyden suurin uhka tulee sisäisen turvallisuutemme heikkenemisestä.

Rikollisuus ja alueellinen, sosiaalinen ja tiedollinen eriarvoisuus ovat valtava riski isänmaallemme. Laillisuudesta lipsuminen ja turhautuneiden turvautuminen oman käden oikeuteen uhkaa Suomea.

Suomi on aina ollut avoin yhteiskunta. Suomalainen identiteetti hukataan, jos unohdetaan maamme lepäävän laeilla rakennettujen turvallisuuden ja vapauden varassa. Vapaus ja turvallisuus pitää varmistaa toimivilla poliisilla, pelastustoimella ja rajavartiostolla. Maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden määrä ei saa sumentaa näitä arvojamme.

Toinen itsenäisyytemme ja demokratiamme uhka on huono taloudenpito. Jos emme saa julkista talouttamme kuntoon, menetämme itsemääräämisoikeutemme.

Köyhän asiaa ja hyvinvointia ei voi hoitaa ilman tervettä taloutta. Kansanvalta häviää diktatuureille, jos vaaleilla valitut poliitikot eivät kykene tekemään ikäviä päätöksiä.

Itsenäisyyden pohjalta maailman muuttumisen voi kohdata pelottomasti. Kuitenkin ilman muutosta emme kykene säilyttämään sitä. Suomen on muututtava.

Koen olevani etuoikeutettu saadessani toimia eduskunnassa nyt. Kansanedustajat ja puolueet ovat mainettaan parempia.

Hyvää itsenäisyyspäivää Pohjalaisen lukijoille.

Antti Kurvinen (kesk.)
kansanedustaja Kauhava

Jaa tämä ystävällesi