Antti Kurvinen

Lapsilisiä korotettava

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Järviseutu-lehdessä 20.11.2019

Meillä on Suomessa paljon tehtävää, jotta saamme lunastettua lupauksen lapsi- ja perhemyönteisestä yhteiskunnasta. Perheiden toimeentulo, arjessa jaksaminen, työn ja perheen yhteensovittaminen sekä yhteiskunnan asenteet ja arvostus lapsiperheitä kohtaan ovat kaikki tärkeää työsarkaa, jota on nyt kynnettävä.

Lapsiperheköyhyys on tämän maan vakavimpia ongelmia. Keskustan tavoite on lapsiperheköyhyyden poistaminen.

Ensi vuonna nostetaan pienimpiä vanhempainpäivärahoja ja lapsilisiä. Se ei vielä köyhyyttä poista, mutta on askel oikeaan suuntaan.

Tehokkain lääke köyhyyteen on tietysti työ. Keskustan tavoite on, että jokainen työtä etsivä vanhempi pääsee töihin.

Nyt kun syntyvyys on valitettavasti laskenut, lapsilisiin kuluu valtion rahaa tulevina vuosina nykyistä vähemmän. Mielestäni tämä syntyvyyden laskusta ”säästyvä” raha tulisi ehdottomasti käyttää lapsilisien tuntuvaan korottamiseen.

Keskusta haluaa huolehtia myös siitä, että perheille on tarjolla matalan kynnyksen palveluja. Jaksaminen on koetuksella monessa kodissa. Hyvä ratkaisu on ollut perhekeskusten toiminta. Tässä toiminnassa on vielä kehitettävää, mutta on varsin hienoa, kun palveluita aletaan tarjota paremmin samalta luukulta, josta perheet ne helposti löytävät. Mielestäni lapsiperheiden kotiin vietäviä palveluja täytyy myös parantaa.

Kokeilun arvoista olisi palvelusetelin tarjoaminen vauvaperheen vanhemmille. Entisajan kodinhoitoapu olisi hyvä herättää henkiin. Tarvetta sille olisi tänäkin päivänä. Arjen apua vaikkapa siivoukseen tai lastenhoitoon on oltava mahdollista pyytää ja saada ilman leimoja tai akuuttia ongelmaa. Tämä olisi tärkeää ennaltaehkäisevää toimintaa.

Jaa tämä ystävällesi