Antti Kurvinen

Labyrintissä puikkelehtii innostunut ja nöyrä mies

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Komiat-lehden verkkoblogissa 29.5.2015

Nyt olen saanut ahertaa uudella työmaallani yli kuukauden päivät. Suurin kiitos siitä kuuluu kauhavalaisille äänestäjilleni. Yhdessä teimme tästä unelmasta totta. Edustajan paikka alueeltamme ja seutumme edunvalvonnan turvaaminen ovat olleet vuosien työn tulosta. Työmaalta eduskunta kouriintuntuvasti tuntuu siksikin, että vuoteen 2017 asti varsinainen Eduskuntatalo on remontissa. Tämän vuoksi mahdollisuudet vierailuihin eduskunnassa ovat rajoitetumpia ja liikkuminen eri rakennusten välillä muistuttaa välillä labyrinttiä.

Aikaisempien tehtävieni kautta tunnen suuren osan uusista kollegoistani ja eduskunnan muusta väestä. Myös asiat ovat tuttuja. Sen sijaan päänvaivaa ovat tuottaneet käytännön asioiden ja rutiinien omaksuminen. Eduskunta on hyvin perinteinen ja rituaalien täyttämä laitos. Olo on ollut välillä kuin koulun tai armeijan aloituksessa: paljon jonotetaan ja juoksennellaan paikasta toiseen työvälineitä saaden ja lomakkeita allekirjoittaen.

Yksi mielenkiintoinen käytännön kommellus on ollut pääseminen eteläkorealaisten viestintävälineiden maailmaan. Olen aiemmin käyttänyt Nokian Microsoft Lumia -puhelimia. Suomen eduskunnan viestintävälineet kännykästä tablettitietokoneisiin ovat Samsungeja. Amerikkalaisten ja korealaisten luurien keskusteluyhteyden löytäminen muun muassa puhelinnumerojen siirtämiseksi uuteen kännykkään on tehnyt Kurvisen poijjasta eduskunnan IT-tuen ahkeran asiakkaan.

Politiikan tekeminen on ennen kaikkea joukkuepeliä, jossa jokaisella on pelipaikkansa ja oma roolinsa. Hallituksen vaihtuessa, uuden vaalikauden alussa on haettu juuri näitä pelipaikkoja. Käytäväkeskusteluissa on tunnusteltu ja sparrattu joukkuetovereita. Hyvin tärkeä rooli on nyt myös pelinrakentajalla. Keskustan Juha Sipilä johti ansiokkaasti hallitusneuvottelut päätökseen ja kokosi parlamentaarisen ykkösketjun.

Hallitusneuvottelujen lopputuloksena keskusta saa selkeästi eniten ministerinsalkkuja. Merkittävää on, että Sote-uudistuksen johtajuus saadaan nyt keskustan käsiin ja maakuntamalli toteutuu. Perhe- ja peruspalveluministerin lisäksi keskusta sai itselleen myös maatalous- ja ympäristöministerin, elinkeinoministerin, liikenne- ja viestintäministerin sekä kuntaministerin salkut.

Sipilän johdolla tulevaisuuden Suomelle on löydetty johtotähdiksi välittäminen, turvallisuus ja luottamus. Tavoitteena on rakentaa maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Avainasemassa on, että luotamme toisiimme, kunnioitamme toisiamme, sovimme asioista ja siten pärjäämme vähemmällä sääntelyllä. Hallitusohjelmalla pyritään myös siihen, että aina on kannattavaa tehdä työtä. Julkisessa taloudessa tulot ja menot ovat tasapainossa. Emmekä elä velaksi. Hallitusohjelmassa on valitettavasti myös hyvin kipeitä leikkauksia, jotka ovat kuitenkin välttämättömiä Suomen talouden kuntoon saamiseksi.

Kärkitavoitteeksi on otettu kokeiluihin kannustaminen. Hallitus tulee sallimaan kunnille ja yhteisöille erilaisia kokeiluja asioiden uudella tavalla tekemiseksi. Tavoitteena on koko Suomen muuttaminen maaksi, jossa ideoidaan, keksitään ja kokeillaan rohkeasti omia siipiä. Näin myös epäonnistuminen sallitaan ja hyvistä käytännöstä pyritään ottamaan yhä tehokkaammin opiksi.

Uutena kansanedustajana koen samaan aikaan valtavaa innostusta ja syvää nöyryyttä sen vastuun äärellä, joka osakseni on asetettu. Koen olevani palvelutehtävässä ja yhteistyön rakentajana. Siinä onnistumisessa tarvitsen teitä kaikkia. Aktiivinen ja aito vuorovaikutus edustamani alueen ihmisten kanssa on minulle tärkeää, joten rohkaisenkin kaikkia olemaan reippaasti yhteyksissä. Tulen vähintään kerran kuussa olemaan tavattavissa eri puolilla maakuntaa henkilökohtaisesti.

Juuri nyt on ajankohtaista onnitella opintiellään yhden merkittävän etapin saavuttaneita: ammattiin valmistuneita, ylioppilaita ja muita kouluvuotensa päättäneitä opiskelijoita. Nyt on aika nousta omille siiville, ja katsoa mihin ne kantavat. Suomi on mahdollisuuksien maa, jossa meillä kaikilla on oikeus yllättyä: miten hienoa onkaan, kun pärjää omillaan.

Kansanedustaja Antti Kurvinen

Jaa tämä ystävällesi