Antti Kurvinen

Kurvinen vappupuheessaan: Etätyöntekijöiden asemaa parannettava

Jaa tämä ystävällesi

Tiedote 1.5.2021

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vaati vappupuheessaan etätyöntekijöiden aseman parantamista lainsäädännössä ja sosiaaliturvassa.

Kurvinen muistutti, että Turun yliopiston tutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista haluaa jatkaa etätöissä poikkeusajan jälkeenkin. Keskusta on valmis vastaamaan tähän huutoon.

Tällä hetkellä etätyötä tekevien työntekijöiden oikeustila on hyvin epäselvä ja heikko. Monilta osin etätyön pelisäännöt ja työntekijän oikeudet ja suoja etätyötä tehtäessä ovat hahmottumatta ja sekavia, Kurvinen totesi.

Kurvinen esitti, että työsuojelu- ja työtapaturmalainsäädäntöä pitää rukata uusiksi niin, että työntekijällä on turvaa myös työajalla kotioloissa sattuvassa haaverissa.

Kaikkea työtä ei kuitenkaan voi tehdä etänä, eivätkä kaikki halua myöskään tehdä etätyötä, Kurvinen muistutti. Hän kiitti puheessaan erityisesti niitä työntekijöitä, jotka ovat korona-aikanakin lähitöissä terveytensä uhalla pitäneet Suomen pyörät pyörimässä.

Vappunakin on Kurvisen mukaan syytä muistaa, että suomalainen työ ja sen menestys on kuin kolmijalkainen jakkara: jos yksikin näistä kolmesta: omistajuus, työn tarjoaminen tai työntekijän hyvä olo horjuu, horjuu ja kaatuu koko jakkara. Pidetään kaikista kolmesta kiinni ja annetaan kaikille kolmelle niille kuuluva arvo, Kurvinen korosti.

Antti Kurvisen vappupuhe:
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen Vihreässä Vapussa 1.5.2021

Hyvät katselijat ja kuuntelijat pitkin Suomea,

Ensiksi tärkeimmät:
Iloista vappua kaikille! Ympäri Suomen, missä sitten tätä lähetystä katsottekin.
Vihreä Vappu on Keskustan pitkäaikainen perinne.

Vihreä on toivon ja kasvun väri. Siksi vappu on tänäkin vuonna vihreä.
Korona näyttää olevan hellittämässä. Rokotukset etenevät. Kyllä me parempaan päin menemme.
Tervehdin teitä kaikkia tällä kertaa kotiseudultani Kauhavalta. Täällä lakeudella on ”perinteinen” suomalainen vappusää: nippa nappa plussan puolella ollaan, tuuli on kylmän purevaa ja taivaalta piskottelee veden ja rännän välimuotoa.

Kuitenkin maanaiset ja -miehet liikkuvat pelloilla ja niiden laidoilla tietäen kesän ja uuden kasvukauden olevan ihan käsillä. Toivon ja kasvun fiiliksiä siis täällä Etelä-Pohjanmaallakin.

Hyvät kuulijat,
Politiikassa on ollut melkoinen viikko.

Monelle seuraajalle on saattanut mennä otsa kurttuun ja sormi suuhun hämmästyksestä. Mistä on kyse? Mitä Suomen politiikassa oikein tapahtuu?

Hallituksen pääpuolueet SDP ja Keskusta ottivat tiukasti yhteen siitä, mikä on hallituksen linja loppuvaalikaudella.

Vääntö oli kovaa, mutta niin olivat panoksetkin. Pöydällä oli se, mikä on tämän maan suunta lähivuosina.
Suomi on nimittäin vakavassa paikassa.

Viimeisen vuoden aikana tässä maassa ovat käytännössä kasvaneet vain työttömyys ja velka.
Neuvottelut, jossa vain syödään hernekeitot, kuunnellaan viisaat luennot, juodaan kahvit, mitäänsanomaton paperi ja jatketaan sitten kuin ennenkin – ne eivät olisi tehneet oikeutta tilanteen vakavuudelle ja siitä selviytymiselle.

Lopputulema ei ole täydellinen. Se on kuitenkin Suomen tulevaisuuden kannalta oikea.
Työllisyys ylös, velka alas. Siinä on päätösten pihvi.

Säästöjäkin joudutaan tekemään, mutta sosiaali- ja terveyspalvelut ja koulutus rajattiin niiden ulkopuolelle. Se oli tietoinen ratkaisu. Oikeudenmukaisuudesta on kyse. Pidämme kaikki mukana.

Suomen nostaminen takaisin jaloilleen vaatii hallitukselta poikkeuksellista päätöksenteon, sopimisen ja uudistamisen kykyä.

Vastuu toimintakyvystä on viiden hallituspuolueen yhteinen. Ratkaisevaa onnistumisessa on SDP:n ja Keskustan yhteistyötaito.

Riidat ja kiistat eivät ole uutta punamultayhteistyössä. Kahden erilaisen voimakkaan ideologian sosialidemokratian ja keskustalaisuuden yhteinen taival on luonnollisesti jännitteinen.

Mutta punamullan voima on ollut erityisesti siinä, että aatteellisista ja näkökulmaeroista huolimatta on kyetty aina lopulta kompromissien ja sopimusten tekoon. Niiden varassa kuljettu eteenpäin ja tehty tulevaisuutta rakentavia päätöksiä ja uudistuksia.

Nytkin on sodittu, mutta myös sovittu.

Vaikka demareissakin on vallannut alaa ”velkoja ei tarvitse maksaa” -ajattelu, puoliväli- ja kehysriihessä SDP tuli lopulta kestävälle linjalle.

SDP hyväksyi, että holtiton velkaantuminen ei voi jatkua. SDP tunnusti, että yritysten pärjääminen ja kannattavat yksityisten alojen työpaikat ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

Nyt tästä linjasta tulee pitää yhdessä kiinni.
Punamulta on rakentanut hyvinvointiyhteiskunnan. Nyt se pitää yhdessä pelastaa. Ilman uudistuksia hyvinvointiyhteiskunta ei säily, vaan se murenee ja romahtaa.

Pitää osoittaa, että punamulta ei ole vain entisten nuorten romantiikkaa. On löydettävä uusia yhteisiä tavoitteita ja unelmia.

Hyvät suomalaiset,
Korona on laittanut monta asiaa uusiksi.
Tulevaisuuden kannalta käänteentekevää on, millä voimalla ihmiset ja yritykset itse ovat laittaneet keskittämiselle pisteen. Etätyö on tullut jäädäkseen. Virta vie ylipäätään suurimmista kaupungeista väljemmille vesille.

Puoliväli- ja kehysriihessä laitoimme vauhtia tähän kehitykseen. Yhä useammalla pitää olla vapaus valita, mihin kaikkialle kotinsa ja elämänsä rakentaa. Mahdollisuus monipaikkaiseen elämään.
Turun yliopiston tutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista haluaa jatkaa etätöissä poikkeusajan jälkeenkin.

Se on järisyttävä määrä.
Meidän poliitikkojen pitää vastata tähän huutoon.
Täytyy luoda edellytykset sille, että ihmiset voivat jatkossakin tehdä töitä omalta kotisohvaltaan, jos vain haluavat ja jos se on mahdollista.

Parasta tässä on nimittäin se, että tässä on kyse ihmisen omista valinnoista.
Joku haluaa viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Aika moni on mielissään siitäkin, ettei tarvitse istua aamukahdeksan ruuhkassa viitenä päivänä viikossa.

Tämä mullistus on sellainen, että koko työelämää täytyy katsoa uudesta vinkkelistä.

Hyvät vapunviettäjät,
Vappuhan on työn ja työväen juhla.

Nyt viimeistään on aika tunnustaa, että etätyö on ihan samanlaista työtä, kuin päivät konttorillakin.
Työsuojelu- ja työtapaturmalainsäädäntöä pitää rukata uusiksi niin, että työajalla kotioloissa sattuvassa haaverissa työntekijällä on turvaa.

Tällä hetkellä oikeustila on hyvin epäselvä ja etätyöntekijän oikeusasema on huono. Monilta osin etätyön pelisäännöt ja työntekijän oikeudet ja suoja sitä tehtäessä ovat hahmottumatta ja sekavia.
Etätyöntekijän asemaa lainsäädännössä ja sosiaaliturvassa pitää tarkentaa ja parantaa.

Uusi työelämä kysyy myös nopeita nettiyhteyksiä ympäri Suomen.
Se, jos mikä, on monipaikkaisen Suomen rakentamista.

Yksi asia pitää kuitenkin muistaa. Kaikki eivät etätöihin halua ja kaikille se ei ole mahdollista.
Olemme isossa kiitollisuudenvelassa hoitajille, poliiseille, kaupan kassoille ja monille muille, jotka
oman terveytensä uhallakin pitivät Suomen pyörät pyörimässä korona-aikana.

On myös monta sellaista työtä, jossa kohdataan ihminen kasvotusten. Ja hyvä niin.
Nämä ovat usein sellaisia töitä, joissa myös uupuminen on muita todennäköisempää.
On yhteinen etu, että pidämme huolta ihmisten työssä jaksamisesta.

Hyvät suomalaiset,
Kalenterissa tämä toukokuun ensimmäinen on merkitty liputuspäiväksi nimellä ”suomalaisen työn juhla”.
Etenkin nyt, koronan jälkimainingeissa meillä on kaikki syyt juhlia suomalaista työtä.
Sillä tämä maa on rakennettu. Maa, joka kesti koronan. Siitä on kiittäminen myös heitä, jotka ovat jo työnsä tehneet. Suomalaisella työllä tämä maa myös nousee.

En itse usko suomalaisessa työssä vanhanaikaisiin vastakkainasetteluihin. Suomalainen työ tarvitsee niin rahat likoon laittavaa omistajaa ja sijoittajaa, työpaikkoja luovaa työnantajaa kuin hyvinvoivaa työntekijää. Suomalainen työ ja sen menestys on kuin kolmijalkainen jakkara: jos yksikin näistä kolmesta omistajuus – työn tarjoaminen tai työntekijän hyvä olo horjuu, horjuu ja kaatuu se. Pidetään kaikista kolmesta kiinni ja annetaan kaikille kolmelle niille kuuluva arvo!

Samalla lailla kuin luonto tuolla ulkona voittaa koleuden kouristuksen, samalla lailla Suomi selättää koronan ja nousee uuteen kasvuun. Samalla lailla kuin vihreä versoaa karusta maasta, myös Keskusta kasvaa kohti uutta kukoistusta.

Näillä sanoilla toivotan teille kaikille oikein hyvää Vihreää vappua 2021.

Jaa tämä ystävällesi