Antti Kurvinen

Kurvinen: Pohjalaiset Altian pääomistajaksi, mikäli listautuminen toteutuu – maakunnalle näytön paikka

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan kauhavalainen kansanedustaja ja puolueensa varapuheenjohtaja Antti Kurvinen kehottaa kotimaakuntansa väkeä valmistautumaan toimimaan, mikäli valtionyhtiö Altian listaus Helsingin pörssiin toteutuu. Valtion omistajaohjausyksikkö ilmoitti tänään klo 14 jälkeen, että valtio selvittää mahdollisuutta listata Altia Oyj Helsingin pörssiin, laajentaa kotimaista omistajapohjaa ja laskea valtion omistusosuutta nykyisestä. Altia on nyt valtion 100 % omistama yhtiö.

Altian etanolitehdas sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoen Koskenkorvalla. Altian tuotannolla on suuri merkitys eteläpohjalaisten viljanviljelijöiden toiminnalle ja muutenkin maataloudella valkuaisen saatavuuden kannalta.

Listautumisen toteutuessa valtio jää yhtiöön vähintään kolmanneksen omistajaksi. Tämän lisäksi valtio pitää tärkeänä, että yhtiön omistajiksi tulisivat niin henkilöstö, yksityissijoittajat kuin laaja sopimusviljelijäverkosto ja muu kotimainen yhteistyöverkosto.
Antti Kurvinen kehottaa kotimaakuntansa väkeä valppauteen ja rohkeuteen panostaa oman alueen tulevaisuuteen. Hän uudistaa vuodelta 2014 olevan ideansa Altiasta maakunnan omistamana yhtiönä.

– Esitin jo vuonna 2014 kun Altian valtionomistuksen laskeminen oli esillä, että yhtiön yksityisiksi omistajiksi tulisivat eteläpohjalaiset yksityishenkilöt, yritykset ja maakunnan sijoittajat. Pohjalaisen elinkeinoelämän pitäisi yhdistää voimansa ja pyrkiä alkoholiyhtiön pääomistajaksi. Mikseivät mukana voisi olla myös ainakin suurimmat kunnatkin.

– Totesin keväällä 2014, että: ”Pohjalaismaakunnista tulisi koota pooli, joka mikäli yksityistäminen tapahtuu, pyrkisi saamaan merkittävän määräysvallan yhtiössä. Omistajaryhmän runkona voisivat toimia esimerkiksi tuottajaosuuskunnat ja maakunnan pörssiyhtiöt. Maakunnallinen omistajuus on sekä duunarin että viljelijän etu!”. Kantani on edelleen sama, linjaa Keskustan varapuheenjohtaja.

Kurvinen toivoo, että valtio voisi auttaa Altian ”maakunnallistamista” järjestämällä suunnatun osakeannin Etelä-Pohjanmaalle ja Altian raaka-aineen toimittajille ja yhtiön henkilöstölle.

– Toivon, että mikäli listautumisselvitys johtaa päätökseen mennä pörssiin, valtio tarjoaa työntekijöille ja viljelijöille mahdollisuuden ensin päästä omistamaan maakunnalle hyvin tärkeää yhtiötä, sanoo Kurvinen.

Kurvinen pitää selvänä, että Altian listautumisessa on myös riskejä maakunnan näkökulmasta. Kaikista tärkeintä on se, että Altia pysyisi suomalaisessa omistuksessa.

– Mikäli yhtiö menee pörssiin, on Etelä-Pohjanmaalla ja pohjalaisilla näytönpaikka. Tarvitaan niin sanottua ”kökkähenkeä” ja rohkeutta varmistaa maakunnan oman teollisuuden ja biotalouden kehitys.

Lisätietoja:
Antti Kurvinen, p. 044 751 4257

 

Kurvisen kannanotto toukokuulta 2014 tiedotteen lopussa alla

Tiedote 21.5.2014
Keskustan Kurvinen: Altian pääomistajaksi pohjalaiset

Etelä-Pohjanmaan Keskustan ja Kauhavan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Antti Kurvinen esittää, että valtion mahdollisesti luopuessa Altian omistuksesta, pohjalainen elinkeinoelämä yhdistäisi voimansa ja pyrkisi alkoholiyhtiön pääomistajaksi. Altian siirtyminen valtionyhtiöstä kansainvälisten markkinoiden käsiin voi vaarantaa niin Länsi-Suomen viljanviljelijöiden kuin yrityksen tehtaiden työntekijöiden toimeentulon. Altian ”maakunnallistamisessa” mitattaisiin myös kotimaisen pääoman halu synnyttää uutta kasvua.

– Me Kauhavalla saimme iloisia uutisia pari viikkoa sitten kun rohkea ja isänmaallinen yrittäjäjoukko päätti ryhtyä kehittämään Lentosotakoulun aluetta. Nyt kun pohjalaismaakuntien yrityselämän maamerkki ja elintarviketeollisuuden kulmakivi uhkaa ajautua ulkomaiseen omistukseen, tarvitaan samaa suuremmassa mittakaavassa, sanoo Kurvinen.

– Pohjalaismaakunnista tulisi koota pooli, joka mikäli yksityistäminen tapahtuu, pyrkisi saamaan merkittävän määräysvallan yhtiössä. Omistajaryhmän runkona voisivat toimia esimerkiksi tuottajaosuuskunnat ja maakunnan pörssiyhtiöt. Maakunnallinen omistajuus on sekä duunarin että viljelijän etu!

Kurvinen suhtautuu periaatteessa myönteisesti myös Altian listautumiseen pörssiin. Yrityksellä on biotalouden kehittyessä hallussaan paljon mahdollisuuksia, joita ei kannata päästää karkaamaan.

– Altian listautuminen voisi piristää Helsingin liiaksi hiljentynyttä pörssiä. Tällöin tavallisilla suomalaisilla säästäjillä olisi mahdollisuus tukea pohjalaisia työpaikkoja. Kaikkia kortteja Altian kehityksessä ei välttämättä ole vielä käännetty. Esimerkiksi bioetanolin valmistuksen mahdollisuuksia kannattaa miettiä taas tulevaisuudessa.

Jaa tämä ystävällesi