Antti Kurvinen

Kurvinen kysyy hallitukselta pienyrittäjien ja osakesäästäjien verotuksesta

Jaa tämä ystävällesi

Kauhavalainen Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle, jossa hän tiedustelee, milloin Sipilän hallitus aikoo toteuttaa pienyrittäjille suunnitellun 5 % yrittäjävähennyksen verotuksessa. Sipilän hallituksen ohjelmassa luvataan liikkeen- ja ammatinharjoittajille, maa-, metsä- ja porotalouden harjoittajille sekä elinkeino- ja verotusyhtymille kyseinen vähennys. Yrittäjävähennys on tarpeen koska viime vaalikaudella toteutettu yhteisöveron alennus ei hyödyttänyt heitä. Lisäksi Kurvinen kysyy, mitä kuuluu hallitusohjelmassa hahmotellulle pienten osakesäästöjen verovapaudelle.

– Yrittäjävähennyksen piiriin tuleva joukko on usein pientuloista väkeä, jotka tekevät kuitenkin pidempää työpäivää kuin palkansaajat. Elinkeinon- ja ammatinharjoittajat ja henkilöyhtiöiden yrittäjät ottavat yritystoiminnassaan monesti henkilökohtaista riskiä ja heidän sosiaali- ja eläketurvansa on heikompi kuin työsuhteessa olevilla, sanoo kansanedustaja Kurvinen.

– Yleensä yritystoiminta aloitetaan elinkeinonharjoittajana tai henkilöyhtiönä ja siten näiden yrittäjien tukeminen on myös uusien yrittäjien tukemista, linjaa Kurvinen.

Sipilän hallituksen tavoitteena on vahvistaa kotimaista omistajuutta sekä yrittäjyyttä ja saada siten Suomi nousuun. Suomen finanssisektorin ongelma on pörssiyhtiöiden maksamien pienten osinkojen korkea verotus. Pienten pörssiomistusten verokohtelu kannustaa pitämään kansalaisten säästöt pankkitileillä ja kiinteistösijoituksissa sen sijaan, että kotitalouksien varallisuutta ohjautuisi suomalaisiin yrityksiin. Hallitusohjelmassa luvataan selvittää maksimissaan 500 euron osinkojen verovapaus.

– Elinkeinoelämämme rakenne muistuttaa yhä enemmän tytäryhtiötaloutta. Sinivalkoista pääomaa tarvittaisiin niin Helsingin pörssiin kuin kasvuhaluisiin start up -yrityksiin. Samaan aikaan pitää huolehtia Suomen pitämisestä kiinnostavana investointikohteena ulkoa päin. Pitkäjänteisen säästämisen tukeminen lisää laajemminkin yhteiskuntarauhaa, toteaa Kurvinen.

Lisätietoja:
Kansanedustaja Antti Kurvinen
Puh. 044 751 4257

Jaa tämä ystävällesi