Antti Kurvinen

Kurvinen: Koronan vaikutuksia heikommassa asemassa oleviin lähimmäisiin ei saa unohtaa

Jaa tämä ystävällesi

Tiedote 1.5.2020

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on huolissaan virusepidemian ja poikkeusolojen inhimillisistä seurauksista.

– Yhtäältä virus on sairastuttanut ihmisiä taustaan katsomatta. Toisaalta tauti ja pakon edessä tehdyt rajoitukset voivat kuitenkin saattaa entistä heikommalle ihmiset, joilla jo valmiiksi oli toimeentulo-ongelmia tai muuten vaikeaa arjessa pärjäämisessä. Vaara eriarvoisuuden lisääntymisestä on todellinen.

Kurvinen on huolissaan koronan ja sen eristystoimien vaikutuksista ikääntyneempiin suomalaisiin. Yli 70-vuotiaat riskiryhmäläiset ovat jo kuusi viikkoa jatkuneiden poikkeusolojen takia lujilla monella tavalla.

– Sosiaalisten kontaktien rajaaminen ja normaalien rientojen lopettaminen viikkokausiksi alkaa luonnollisesti aiheuttaa ahdistusta monelle muuten aktiiviselle eläkeläiselle. Ihmisillä, joilla puoliso tai muu läheinen on laitoshoidossa tai sairaalassa, on syntynyt erittäin vaikeita tilanteita. Muistisairas ei ymmärrä, miksei läheinen voi tulla käymään. On myös erittäin tuskaista järjestää hautajaisia, kun sinne ei voi kuin muutaman ihmisen ottaa saattelemaan. Meidän täytyy nyt miettiä, miten voisimme tätä tilannetta helpottaa.

Kurvisen mukaan etenkin lapsiperheköyhyyden ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen tarvitaan voimavaroja. Samoin vanhustenhoito on vihdoin laitettava kestävästi kuntoon. Vahingot Suomen taloudelle ovat kuitenkin sellaiset, että ylimääräistä rahaa ei ole. Siksi asioita on laitettava tärkeysjärjestykseen.

– Ihmisten perusturvasta on kaikissa tilanteissa huolehdittava. Kun taloudelliset realiteetit ovat mitä ovat, peruspalveluja ja yhteiskunnan turvaverkkoja on uudistettava. Soten toteuttaminen on entistä tärkeämpää paitsi tasa-arvoisemman terveydenhuollon myös lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin sekä paremman vanhustenhoidon kannalta.

Kurvinen peräänkuuluttaa kansallisen keskustelun aloittamista kriisin inhimillisten seurausten hoitamisesta. Taloudellisten seurausten ohella niitä hoidetaan pitkään ja siksi ratkaisuja on Kurvisen mukaan haettava yhdessä yli puolue- ja muiden rajojen.

– Yhteiskunnan eheyttä on tässä tilanteessa varjeltava kaikin tavoin. Se edellyttää, että liikenevät voimavarat laitetaan talouden jälleenrakentamiseen ihmisten toimeentulon turvaamiseksi samalla, kun pitkään valmistellut hyvinvointiuudistukset saatetaan yhdessä valmiiksi.

Jaa tämä ystävällesi