Antti Kurvinen

Kurvinen: Hallitus laittoi stopin sote-kiinteistöjen paniikkimyynneille

Jaa tämä ystävällesi

Valtiovarainministeriö tiedotti eilen 13.12. valmistelleensa maakuntalakeihin täydennyksen, jolla turvataan kuntien itsehallinto mahdollisesti tyhjilleen jäävien sote-kiinteistöjen varalta. Kunnat ovat oikeutettuja avustukseen, jos omaisuusjärjestelyt vaarantavat niiden talouden kantokyvyn. Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen kiittää hallitusta näistä toimista.

– Suomen kuntakenttä on ollut viime kuukausina epätietoinen elämästä sote-uudistuksen jälkeen. Monet kunnat ovat pelänneet, että niille jää uudistuksen ja sen siirtymäajan jälkeen käsiin tyhjät sote-kiinteistöt. Itsenäisyytensä menettämisen pelossa monet ovat lähteneet myymään omien peruspalvelujensa kannalta ratkaisevan tärkeitä kiinteistöjä monikansallisille terveysyhtiöille ja kasvottomille pääomasijoittajille. Nyt tälle epätietoisuudelle tulee stoppi: hallitus Keskustan johdolla varmistaa, että yksikään kunta ei omaisuusjärjestelyjen vuoksi joudu pakkoliitokseen ja kriisikunnaksi sote-uudistuksen omaisuusjärjestelyjen vuoksi, Kurvinen kiittelee.

Jokaisen kuntapäättäjän kannattaa nyt Kurvisen mukaan katsoa nyt pitkäjänteisesti ja huolellisesti tulevaisuuteen. Kortit kannattaa pitää ilman muuta omissa käsissä, eikä luovuttaa kaikkia niitä kevyin perustein pörssiyhtiöiden varaan.

– Joissakin tilanteissa yksityinen sijoittaja tai kiinteistöleasing voi olla hyvä vaihtoehto sote-kiinteistölle tai muille kunnallisille rakennuksille. Mikään taikatemppu tai ihmelääke se ei ole kuitenkaan ja kunnan pitää ymmärtää, mitä se on tekemässä.

– Erityisesti kannattaa muistaa, että maakunnilla on myös velvollisuus vuokrata kiinteistöt vähintään kolmeksi vuodeksi. Arvion mukaan kunnille tullaan maksamaan tiloista noin miljardin euron edestä vuokria vuosittain, eli kyse ei ole pikkurahoista kuntienkaan kannalta, Kurvinen toteaa.

 Lisätietoja: Antti Kurvinen, p. 044 751 4257

Jaa tämä ystävällesi