Antti Kurvinen

Kuntapäättäjän vastuu ruokavalinnoissa

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 22.4.2017

Kevään kiivain koitos on ohitse ja kuntavaalit takana päin. Nyt on aika suunnata katsetta alkavaan kauteen, jossa riittää haastetta jokaiselle kuntapäättäjälle. Käynnissä on useita muutoksia, joilla viitoitamme vahvasti tien tulevaisuuteen. Uudet kuntapäättäjät ovat muun muassa ison arvovalinnan edessä, kun mietimme maaseudun elinvoimaa ja tulevaisuuden eväitä asua ja yrittää.

Suomalainen puhdas ruoantuotanto on maineensa veroinen jo myös maailmalla. Nyt on kysymys siitä, haluammeko säilyttää mahdollisuuden myös omille lapsille ja lapsenlapsille nauttia kotimaista puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa.

On aika herätä siihen tosiasiaan, että nyt on viimeinkin löydettävä keinot siihen, että maitopurkin ja lihapaketin hinnasta jää eniten sille, joka tekee eniten töitä. Mielestäni on erittäin tärkeää, että politiikan keinoin saamme tuotua tällä tavoin reilun kaupan pelisäännöt myös kotimaahamme.

Kuntapäättäjillä on suuri valta siihen, missä ja millä ehdoin tuotettua ruokaa Suomessa syödään. Keskusta on ollut ainut ruokakysymyksen vakavasti ottava kuntapuolue. On tärkeä muistaa, että kuntapäättäjät ovat ne, jotka ratkaisevat, mitä sadattuhannet lapset ja vanhukset syövät joka päivä. Päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa on ehdottomasti tarjottava puhdasta kotimaista laatua ulkomaisen halpisversion sijaan.

Aidosti eläinten hyvinvoinnin puolella oleva päättäjä sanoo ”ei” ulkomaiselle lihalle. Suomalainen ruoka täyttää korkeat eettiset laatuvaatimukset. Kestävä kotimainen lähiruoka on aina ollut keskustalainen vaihtoehto.

On valitettavaa, että ruoka on nähty vain halpuuttamisen kohteena. Minusta keskustelu ja sitä myöten myös päätöksenteko on nyt lopultakin siirrettävä hinnan sijaan laatuun ja eläinten hyvinvointiin. Ainakin keskustalaisille on tärkeää, että maito on geenivapaata, ja että porsaalla on saparo ja linnulla nokka.

Paitsi ruokaturvallisuuden myös työllisyyden kannalta nämä ovat tärkeitä päätöksiä. On hyvä muistaa, että esimerkiksi lihantuotanto on suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala. Kun ostamme kotimaista lihaa, autamme samalla työllistämään suoraan 10 000 ja välillisesti jopa 300 000 suomalaista. Tästä työtä riittää paitsi maanviljelijöille ja lihantuottajille myös eläinlääkäreille, rehuntoimittajille, kuljetusyrittäjille, tuotekehittelijöille, pakkaajille ja vähittäiskaupan työntekijöille.

Julkisissa hankinnoissa täytyy nyt varmistaa Sipilän hallituksen periaatepäätös siitä, että meidän kaikkiin kuntiin hankitaan kotimaisin kriteerein tuotettua lihaa. Säästösyistä ostetussa ulkomaisessa ruoassa maistuvat välinpitämättömyys ja kylmät arvot.

Haastankin nyt kaikki uudet ja vanhat kuntapäättäjät ottamaan ruokakeskustelun vakavasti. Varmistetaan yhdessä se, että suomalainen puhdas ruoantuotanto säilyttää elinvoimansa ja myös tulevat sukupolvet pääsevät tästä osallisiksi. Muistetaan myös se, että turvallinen suomalainen ruokamme on yksi tulevaisuuden vientivalttimme.

Jaa tämä ystävällesi