Antti Kurvinen

Kuinkas sitten kävikään? Perussuomalaiset nostamassa autoilun kustannuksia!

Jaa tämä ystävällesi

Torstaina 5.10.2023 eduskunnan kyselytunnin jälkeen oli lähtetekeskustelussa kansalaisaloite autoilusta. Aloitteessa esitetään lainvalmisteluun ryhtymistä nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain muuttamisesta siten, että se poistetaan yhden (1) vuoden määräajaksi.

Lisäksi aloitteessa esitetään, että eduskunta pysyvästi laskee nykyistä polttoaineveroa 50 % mainitun määräajan jälkeen.

Kansalaisaloite on perussuomalaisten nuorisojärjestön käsialaa.

Arvoisa puhemies,

 

Viime vaalikaudella te perussuomalaiset loitte kansalaisille täysin virheellistä mielikuvaa, että Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan alkanut raakaöljyn hintojen noususta alkanut polttoaineiden pumppuhintojen nopea kallistuminen olisi ollut vain silloisen hallituksen syytä. Syyttävä sormi oli ojossa erityisesti edustamani puolueen Keskustan suuntaan.

 

Teitte talvella 2022 välikysymyksen, jossa kävitte huutokauppaa polttoaineveron alentamisella. Paras tarjouksenne taisi silloin olla puheenjohtajanne, nykyisen valtiovarainministeri Purran vaatimus 18-20 sentin veron alentamisesta per litra. Hänelläkin takki kääntyi viimeistään viikko sitten kyselytunnilla

 

Mutta ei siinä vielä kaikki. 

   

Tänä keväänä eduskuntavaalien lupasitte Stop autoilijoiden kurittamiselle!-kansalaisryhmän eduskuntavaalikysymysvastauksissanne poistaa jakeluvelvoitteen, laskea polttoaineverotuksen EU-minimitasolle, poistaa autoveron, toteuttaa ns. ammattidieselin kuljetusyrittäjille, säätää sähköautoille samanlaisen verorasituksen kuin muillekin autoille, lykätä Suomen hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2050. Lupasitte myös panostaa tiestöön ja torjuitte silloin miljardeja maksavan Turun tunnin junan rakentamissuunnitelmat.

 

Nyt meillä on käsittelyssä perussuomalaisten nuorten tammikuussa 2022 alulle panema kansalaisaloite, joka keräsi kahdessa päivässä vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Siinä edustajat Vigelius ja Bergbom lupaavat kirkkain silmin polttoaineiden hintojen kanssa kipuileville kansalaisille aivan poskettomia: poistaa yhdeksi vuodeksi polttoaineveron kokonaan sekä puolittaa se pysyvästi. Paitsi että se on alle Suomea sitovien EU-minimitasojen, maksaisi se valtiolle miljardeja euroja, joka olisi poissa mm. koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta ja sote-palveluista.

 

Kuinka teidän perussuomalaisten vaalilupausten lopulta kävi?  

  

Ensimmäistäkään, ei siis yhden yhtä, teidän perussuomalaisten vaalilupausta autoilijoille löydy hallitusohjelmasta. Polttoaineveron alentamisetkin ovat vain sekoitevelvoitteen nostamisen kompensointia. Turun tunnin junaakin aletaan rakentaa.

  

Sen sijaan se on varmaa, että te perussuomalaiset olette hallitusvastuussa nostamassa autoilun kustannuksia. Leikkaatte työmatkavähennystä. Kokonaisuudessaan autolla töissä käyvän matkakulut voivat kasvaa jopa sadoilla euroilla vuodessa. Autoilu kallistuukin!  

  

Kun me huomautimme teitä tästä jokunen viikko sitten, niin perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Jani Mäkelä vastasi viestintäpalvelu X:ssä kutsumalla edellisen hallituksen päättämää korotettua matkavähennyksen enimmäisvähennystä ”kepulaiseksi siltarummuksi”, joka joutaakin poistaa!  

 

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Mitä teidän perussuomalaisten autoilijoille antamista vaalilupauksista pitäisi nyt ajatella?   

  

Se on ymmärrettävää, jos hallituspuolue ei ole saanut kaikkia tavoitteitaan hallitusohjelmaan.

 

Mutta kun teidän jopa seitsemästä selkeästä vaalilupauksesta ei yksikään ole toteutumassa, niin oletteko edes yrittäneet? Kertokaa se.

  

Mutta se vetää jo täysin sanattomaksi, kun autoilu tuleekin perussuomalaisten toimesta kallistumaan erityisesti autoa eniten tarvitseville. Jopa terveisin, että tämä hallitus ei harrasta kepulaista siltarumpupolitiikkaa.

 

Perusuomalaisten entisen puheenjohtajan sanoja lainatakseni: ”Kuinka te kehtaatte? Ja kyllähän te kehtaatte!”

Jaa tämä ystävällesi