Julkaistu Komiat-lehdessä 8.2.2017
Suomen juhlavuoteni on lähtenyt liikkeelle maanpuolustuksen merkeissä. Tammikuutani on täyttänyt osallistuminen valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille. Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien tavoitteena on antaa johtavassa asemassa oleville siviili- ja sotilashenkilöille näkemys kokonaisturvallisuuden järjestelyistä. Kursseja on järjestetty vuodesta 1961 lähtien.
Maanpuolustuskurssillani numero 220, joka päättyy ensi viikon keskiviikkona, on 45 eri organisaatioita mm. eduskuntaa, elinkeinoelämää ja mediaa edustavaa miestä ja naista. Perehdymme muun muassa eri ministeriöiden, Yleisradion, raja- ja merivartioston sekä eri puolustushaarojen toimintaan kriisitilanteessa. Kurssilla simuloidaan Suomea mahdollisesti kohtaavia kriisejä käytännön harjoituksilla.
Kurssi on ollut erittäin hyödyllinen. Kantava ajatus on käsite kokonaisturvallisuus. Nykyään ei voida selkeästi erottaa sisäistä turvallisuutta, jota hoitavat esim. pelastus- ja poliisitoimi, ja ulkoista turvallisuutta, joka on Puolustusvoimien tehtävä. Nykyajan kriisit eivät ole selkeitä sotia, vaan sodan ja rauhan käsite hämärtyy. Tapahtumat Lähi-idässä ja Ukrainassa ovat osoittaneet, että kriisi voi puhjeta äkkiä.
Meihin voi kohdistua myös hybridivaikuttamista, jossa epäsuorilla menetelmillä kuten väärällä informaatiolla ja sabotaaseilla pyritään vaikuttamaan yhteiskuntamme toimintaan ja päätöksentekoon. Modernissa sodankäynnissä pyritään saavuttamaan tavoite ilman voimankäyttöä.
Maanpuolustuskurssi on kirkastanut sitä ajatusta, että jokaisen meistä tulee hallita perustaidot esimerkiksi tapaturman tai luonnononnettomuuden hoitamisesta. Kokonaisturvallisuus on meistä jokaisesta kiinni.