On täysin kestämätöntä, että Suomeen tuodaan valtava määrä lihaa, joka on tuotettu Suomen eläinsuojelu- ja ympäristölainsäädännön vastaisesti. Erityisesti tällaista lihaa syövät lapset ja nuoret julkisissa ruokailuissa mm. päiväkodeissa, kouluissa ja ikäihmisten palveluissa.
Asetan maa- ja metsätalousministeriöön työryhmän laatimaan lihalle kestävyyskriteerejä. Kestävyyskriteereissä huomioitaisiin mm. eläinten hyvinvointi, vesijalanjälki, päästötön energia lihan tuotannossa.
On selvää, että kotimainen liha menestyisi, mutta totta kai myös ulkomainen liha on hyväksyttävää, jos se täyttää nämä kriteerit. Julkisissa hankinnoissa kriteerit otettaisiin heti käyttöön. Veronmaksajien rahoilla ei enää ostettaisi kestämätöntä lihaa.
Myöhemmin kestävyyskriteereitä voisi hyödyntää tuotemerkinnöissä ja myös ruokaviennissä.
Tämä on mielestäni vastaus myös keskusteluun ns. ilmastoruoasta.
Antti Kurvinen
Maa- ja metsätalousministeri