Antti Kurvinen

Keskustan Kurvinen haluaisi perintöverosta eroon

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Iltalehdessä 11.8.2018

Teksti: Anna Egutkina 

Keskustan Antti Kurvinen on sitä mieltä, että Suomessa olisi tehtävä ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta.

Kauhavalaisen Antti Kurvisen (kesk) mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta. Kurvinen kirjoitti aiheesta kolumnin Vaasassa ilmestyvään Pohjalainen-lehteen.

Kansan syvät rivit ovat olleet perintöverotusta vastaan jo pitkään. Perintöveroa on tituleerattu jopa vihatuimpana verona, tuumii Kurvinen.

Suomen valtio sai viime vuonna perintö- ja lahjaverosta tuloja 909 miljoonan euron edestä.
Perilliset joutuvat Kurvisen mukaan maksamaan perintöveroja jopa lainarahalla, sillä kiinteistöjen kuten metsäpalstan tai omakotitalon realisointi ei aina ole mahdollista nopeasti.

– Perintöverot nousevat yllättävän koviksi ihan keskiluokkaisen henkilön kuollessa: esim. jos vainaja omisti omakotitalon, kesämökin ja pienen metsäpalstan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että veroa maksetaan omaisuudesta, jota on hartaasti ja moneen otteeseen verotettu vuosikymmenten varrella. Suomessa pitäisi pikemminkin tukea piensijoittamista eli niin sanottua kansankapitalismia, ei rangaista siitä. Säästäminen ja piensijoittaminen lisää talouden vakautta ja helpottaa velkaongelmia, sanoo Kurvinen.

Ruotsi ja Norja ovat jo poistaneet perintöveron, ja EU-maista sen on poistanut myös muun muassa Itävalta.

Kansanedustajan mukaan perintöveron aiheuttamaa aukkoa voisi paikata valtion kassassa luovutusvoittoverotuksen muutoksilla tai säätämällä perintöveron maksettavaksi silloin, jos perittyä omaisuutta myydään nopeasti pois.

Jaa tämä ystävällesi