Antti Kurvinen

Keskustan kansanedustajat: Onko ”Tynkkysen lista” tallessa?

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan kansanedustaja Vesa Kallio on jättänyt yhdessä useiden keskustalaisten edustajakollegoiden kanssa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille vastattavaksi kirjallisen kysymyksen koskien hallituksen konkreettisia toimenpiteitä kotimaisen maatalouden hyväksi.

Heikko kannattavuus ja jatkajien löytyminen ovat maatalouden kaksi keskeisintä haastetta. Rajusti nousseista tuotantokustannuksista vain osa ennätti siirtyä tuottajahintoihin, kun ne kääntyivät jo laskuun. Maatalouden kannattavuus määräytyy tuotantokustannusten, markkinatuottojen ja tukien yhteissummana. Tällöin myös ratkaisuja siihen on haettava kaikista näistä tekijöistä. Jatkajien löytymiseen puolestaan liittyy näkymä maatalouden tulevaisuudesta, jossa suuri merkitys on poliittisilla päätöksillä tai niiden puuttumisella.

Keskustan kansanedustajat muistuttavat, että edellisellä vaalikaudella hallitus teki erilaisia lainsäädännöllisiä toimia ja kohdensi yli 400 miljoonaa euroa ns. kriisirahaa maatalouden kannattavuuden parantamiseksi ja kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuuden turvaamiseksi. PurranOrpon hallituksen leikkaukset maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle ovat pahimmillaan yli 300 miljoonaa. Ero edelliseen hallitukseen on tällöin yli 700 miljoonaa euroa vähemmän.

– Tekemättömien töiden lista pitenee maa- ja metsätalousministerin pöydällä päivä päivältä. Lista on sama, jolla perussuomalaiset ratsastivat oppositiossa viime vaalikaudella – yksikään asia siltä ei ole vielä edennyt. Valtionvarainministeri Purran Täältä pesee -puheita kuunnellessa voi vain toivoa, ettei suomalainen maatalous, suomalainen ruoka, Suomen huoltovarmuus ja Suomen ruokaturva ole seuraavaksi lahtipenkissä. Ruuan arvonlisäveron korotuksella uhkaaminen on yksi iso askel tähän suuntaan – rahat pois kuluttajilta ja tuottajilta, kuvaa tilannetta Kallio.

Keskustan kansanedustajat katsovat ministeri Sari Essayahin jääneen työssään yksin. Puolustettavaa ministerillä riittää, mutta pelkästään keskustalaisten tuella hän ei tehtävässään onnistu. Siihen tarvitaan nopeaa heräämistä myös päähallituspuolueilta – apupuolueenne ministeri tarvitsee apuanne ja nopeasti. Samalla ministerin tulee ottaa myös ministeriö vahvempaan poliittiseen ohjaukseen – nyt valtaa näyttää siirtyneen virkakunnalle. Yksi esimerkki tästä on uudet tulkinnat luonnonlaidunsopimuksista, joka on romuttamassa monen tilan talouden, luonnon monimuotoisuuden ja Suomen CAP-suunnitelman tavoitteet.

-Keskustan kansanedustajina haluamme tehdyllä kirjallisella kysymyksellä varmistaa, että ”Tynkkysen lista” on maa- ja metsätalousministerin huoneentauluna eikä Säätytalon roskakorissa, kertoo Kallio.

Vesa Kallio
kansanedustaja (kesk)
050 537 4456

Antti Kurvinen kesk.
Eeva Kalli
 kesk.
Anne Kalmari kesk.
Tuomas Kettunen kesk.
Markus Lohi kesk.
Timo Mehtälä kesk.
Olga Oinas-Panuma kesk.
Jouni Ovaska kesk.
Mikko Savola kesk.
Markku Siponen kesk.
Eerikki Viljanen kesk.

Kirjallinen kysymys maatalouden kannattavuuden ja jatkuvuuden turvaamisesta

Mihin konkreettisiin toimiin hallitus on ryhtynyt tai ryhtymässä hallitusohjelman kirjausten toteuttamiseksi?

Jaa tämä ystävällesi