Antti Kurvinen

Keskittämispolitiikkaa Vaasan vaalipiirissä-Valtionhallinnon toimipisteitä lakkautetaan ja liikennehankkeita lykätään

Jaa tämä ystävällesi

Arvoisa puhemies!

Siitäkin huolimatta, että minun on vaikea puhua huikean, akateemisen ja taiteellisen edustaja Keskisarjan puheenvuoron jälkeen, niin joudun tylsästi vähän summaamaan tätä päivää ja hieman kertomaan, miltä tämä hallituksen keskittämispolitiikka näyttää Vaasan vaalipiirin näkökulmasta.

Puhemies! Tänään on tullut selväksi se, että hallituksella ja etenkin varapääministeripuolue perussuomalaisilla ei ole mitään uusia aluepoliittisia välineitä ja linjauksia tai maatalous- tai maaseutupoliittisia päätöksiä tai linjauksia, joilla parannettaisiin koko Suomen asiaa. Tänään perussuomalaiset ovat keskittyneet lähinnä haukkumaan keskustaa ja haukkumaan aikaisempia hallituksia.

Kiteyttäisin tässä — tällainen todella kalpea ja säälittävä mukaelma edustaja Keskisarjan värikkäästä tyylistä — että täällä on ollut perussuomalaisten toimesta rockyhtye Menneisyyden vangit keikalla ja he ovat tällä kertaa soittaneet tangoa Pettäjän tie. Kun vaalilupauksessa joutuu kaikki pettämään, niin tuolta se näyttää ja kuulostaa.

Arvoisa puhemies!

Valitettavasti Orpon oikeistohallituksen politiikka on erittäin ikävää niin sanotulle maakuntien Suomelle. Sen sijaan, että kaikkia Suomen alueita kehitettäisiin omien vahvuuksiensa pohjalta, hallitus eriarvoistaa alueita. Tämä näkyy myös Vaasan vaalipiirissä. Käydäänpä vähän yksityiskohtia läpi: Etelä-Pohjanmaalla lakkautetaan viimeisiä valtionhallinnon toimipisteitä, jotka eivät ole maakuntakeskuksessa. Maanmittauslaitoksen toimipiste Alajärvellä aiotaan sulkea. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden Kauhavan istuntopaikka aiotaan sulkea, minkä jälkeen käräjiä pidetään Etelä-Pohjanmaalla enää Seinäjoella.

Kuten edustaja Savola erittäin ansiokkaasti aiemmassa puheenvuorossaan kertoi, työ- ja elinkeinoministeriö on esittänyt aluetukikarttaan muutosta sillä tavalla, että kaikki maakuntamme tällä hetkellä perustasoa korkeammiksi luokiteltavat tukialueet alennettaisiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini, Vimpeli, Alavus, Kuortane ja Ähtäri joutuisivat huonompaan tukialueluokitukseen. Haluan huomauttaa sen verran menneisyydestä, että keskustan Mika Lintilä elinkeinoministerinä auttoi näitä vaikeassa tilanteessa olevia hieman syrjäisempiä kuntia, ja nyt sitten tämän kohtuuttoman taloudellisen iskun tekee Orpon hallitus.

Myöskin liikennehankkeissa valtatie 8:n kehittäminen Vaasa—Kokkola-välillä on heikkoa. Rannikolla valtatie 19 Seinäjoelta pohjoiseen ja etelään on sellainen, että sinne ei ole mitään tässä vaiheessa tapahtumassa. Myöskään kantatielle 63, joka on kuitenkin osa pääreittiä Tampereelta Ouluun ja Lappiin, ei ole tapahtumassa Evijärvi—Kaustinen-välillä yhtään mitään, niin kuin ei ole tapahtumassa myöskään valtatie 18:llekaan Ähtärin Myllymäki—Multia-oikaisulla.

Junista on puhuttu paljon. Itsekin olen rautateitten ystävä ja matkustan junalla käytännössä joka viikko, ja siksi laittaisin raiderahat ennen kaikkea pääradalle tai Pohjanmaan radalle Seinäjoki—Tampere-välille. Kun siihen saataisiin tuplaraide, niin sillä saataisiin todella vaikuttavuutta aikaiseksi käytännössä lähes koko tai ainakin puolen Suomen junaliikenteelle. Myöskin Etelä-Pohjanmaahan iskee erittäin voimakkaasti CAPin maaseuturahoituksen leikkaus. Yli 200 miljoonaa ollaan leikkaamassa ottaen huomioon EU:lle palautettavat rahat, mihin tämä johtaa.

Puhemies! Keskusta on tehnyt tämän välikysymyksen, koska haluamme haastaa Orpon yhteiskuntapolitiikan linjan. Meidän mielestämme tarvitaan koko Suomea, eikä vain paria kasvukeskusta. Emme hyväksy sitä, että te jaatte alueet ja kunnat ja kaupungit voittajiin ja häviäjiin.

Herra puhemies!

Talouskasvun eväät ovat koko Suomessa. Poimin muutamia maistiaisia, ikään kuin keittiön tervehdyksiä siitä, mitä kaikkia upeita yrityksiä meillä on pienemmillä paikkakunnilla. Meillä on Ylä-Savossa huikea kansainvälisen teollisuuden keskittymä. Sieltä löytyvät Ponsse, Genelec ja Olvi. Meillä Kauhavan Ylihärmästä, vanhasta kotipitäjästäni, löytyy MSK Group, maatalouskoneteollisuutta. Rovaniemellä rakennetaan leikkipaikoille lasten leikkivälineitä Lappsetilla. John Deeren tehdas meillä on Joensuussa. Saariselän matkailusta tulee palveluvientiä Ivalosta ja Inarista.

Arvoisa puhemies!

Suomalaisia pitää yhdistää, ei jakaa niin kuin hallitus tekee, ja me tarvitsemme Suomessa kaikki toisiamme, niin helsinkiläiset kuin utsjokelaiset ja hankolaiset ja ilomantsilaiset.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (Kesk.)

Jaa tämä ystävällesi