Kolumni julkaistu Suomenmaassa 13.3.2025
Kokoomus, perussuomalaiset ja muut hallituspuolueet ovat leikanneet ankarasti suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista.
Lisäksi hyvinvointialueille on laitettu mahdottoman kovat rätingit taloudenpitoon. Minkäänlaista joustoa hallitukselta ei ole tullut, vaikka myös asiantuntijat ovat sitä esittäneet.
Linja on sanalla sanoen tyly. Sen seurauksena tilanne sosiaali- ja terveyspalveluissa on vakava.
Terveysasemia, hoivakoteja ja muita lähipalveluja joudutaan lopettamaan kautta Suomen. Hoitajia ja lääkäreitä lomautetaan ja pahimmillaan irtisanotaan.
Viime vuoden lopulla hallituspuolueet päättivät usean sairaalan päivystysten lopettamisesta eri puolilla maata.
Vastuun kaikesta tästä kantavat hallituspuolueet ja vain ne. Kokoomuksen ja perussuomalaisten vastuu hallituksen pääpuolueina on isoin.
Vuosi sitten hallituspuolueet sopivat uusista leikkauksista sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Sosiaalihuollon palvelujen ja erikoissairaanhoidon lähes parinsadan miljoonan euron leikkauksista päätetään heti alue- ja kuntavaalien jälkeen pidettävässä ”puolivälin krouvissa”.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) lausunnot uusista leikkauksista ja niiden kohdentumisesta ovat saaneet aikaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.
Nyt Juuso on sairauslomalla huhtikuuhun asti. Toivomme hänelle tietenkin pikaista paranemista. Kysymys kuuluu, kuka, missä ja miten leikkauksia valmistelee ja milloin niistä kerrotaan suomalaisille?
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi eduskunnan kyselytunnilla 27.2. yksiselitteisesti, että ratkaisut tuodaan eduskunnan tietoon ennen vaaleja.
Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 2.4. eli vajaan kolmen viikon päästä. Kello käy, mutta leikkauslistoja ei näy.
Eduskunnalle tiedoksi tuomiseen ei riitä tiedotustilaisuus tai lehtihaastattelu, vaan siinä tulee käyttää virallisia kanavia. Keskustan eduskuntaryhmä esittää hallituksen tiedonantoa, jonka päätteeksi eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.
Nyt pallo on hallituksella. Orpo ei voi peruuttaa eduskunnassa ja eduskunnalle julkisesti antamastaan lupauksesta.
Suomalaisilla on oikeus tietää, ollaanko esimerkiksi vanhustenhoidosta leikkaamassa lisää, ollaanko sairaaloiden päivystyksiä lopettamassa lisää tai ollaanko omaishoitoa heikentämässä.
Lopulta kyse on ihmisten perusoikeuksien toteutumisesta. Perustuslaki velvoittaa turvaamaan jokaiselle tasa-arvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut.
Vaaleihin ei näin isoissa – ja vakavissa – asioissa voida mennä pimennossa.
Antti Kurvinen, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja