Antti Kurvinen

Kansanedustajan kesä

Jaa tämä ystävällesi

Valtiopäivät keskeytettiin ja eduskunnan kesätauko alkoi tiistaina 30.6. Valtiopäivät avataan ja työskentely Helsingissä jatkuu tiistaina 8. syyskuuta. Iltapäivälehtien ja nettikeskustelujen vakioaihe on eduskunnan taukojen pituus. Osin näissä ”istuntovapaissa” on historiallisia jäänteitä ajoista, jolloin liikenneyhteydet ja viestivälineet olivat heikkoja ja edustajat olivat kuukausikaupalla poissa kodeistaan ja perheittensä luota.

Kuitenkin puhe kansanedustajien kuukausikaupalla kestävistä ”lomista” ei pidä paikkaansa. Kaikki kansanedustajat työskentelevät käytännössä istuntotaukojen aikana. Taukojen aikana kirjoitetaan, opiskellaan ja tutustutaan asiakirjoihin ja ennen kaikkea tavataan kansalaisia erilaisissa tapahtumissa. Kansanedustajat ovat haluttuja vieraita erilaisiin kesätapahtumiin. Toivotaan juhlapuhujaa tai pelkästään juttelijaa markkinateltalle. Lisäksi myös kesällä äänestäjät ja tukijat soittavat apua pyytäen tai mielipiteensä kertoakseen. Media kaipaa lausuntoja myös heinäkuussa. Kansanedustajan työn kuluttavin puoli onkin se, että hänen odotetaan olevan jatkuvasti tavoitettavissa ja kaikkien alojen asiantuntija. Edustajan yksi tärkeimpiä tehtäviä onkin minusta toimia ”oven avaajana” tai ”suunnannäyttäjänä” ihmisille ja yrityksille heidän hoitaessaan asioitaan.

Reilu kahden kuukauden rutistus uudessa työssä on ollut mielenkiintoinen. Olen pyrkinyt täyttämään odotuksenne ja kantamaan osakseni asetettua vastuuta mahdollisimman hyvin. Sain mielenkiintoiset ja vastuulliset valiokuntapaikat sekä paikan Kelan hallinnossa. Olen pyrkinyt aktiivisuuteen edustajan perustyössä. Viimeisenä istuntopäivänä jätin ensimmäisen kirjallisen kysymykseni hallitukselle. Kysymykseni koskee hallituksen kantaa turkistarhaukseen. Koska turkiselinkeinon tulevaisuudesta ei ole mitään mainintaa hallitusohjelmassa, pidän asiallisena että hallitus lausuu avoimesti, mitä mieltä se on koko Vaasan vaalipiirille tärkeästä talouden alasta. Olen myös saanut suuni auki täysistunnoissa: kevätkauden aikana kirjattiin kontolleni 14 puheenvuoroa suuressa salissa.

Eduskunta on työpaikkana poikkeava. Tyypillistä on toisaalta erittäin suuri vapaus tehdä työtä parhaaksi katsomallaan tavalla ja toisaalta pikkutarkat muotomääräykset. Hyvä esimerkki humoristiselta tuntuvasta muotomääräyksestä on tarkat ohjeet käyntikorttimääristä, joita eri tehtävissä olevat kansanedustajat saavat käyttöönsä.

Eduskunnan välillä hassuilta tuntuvista käytännöistä huolimatta on se instituutiona todella arvokas. Kahden kuukauden aikana olen oppinut työn lisäksi arvostamaan kollegoja yli puoluerajojen. Eduskunta on täynnä suuria persoonia, mutta kaikkia heitä yhdistää kova halu viedä heille tärkeitä asioita eteenpäin yhteiskunnassa. Suomen henkilökeskeisessä vaalijärjestelmässä eduskuntaan valituksi tuleminen edellyttää erittäin suurta henkilökohtaista panostusta ja yritystä.

Oma kesäni muodostuu useista kesätapahtumista ja markkinoista. Kuitenkin heinä-elokuun vaihteen rauhoitan lomailulle ja latautumiselle.
Tämän lomani ajan kansanedustajan tehtävään liittyvät yhteydenotot pyydän osoittamaan eduskunta-avustajalleni Annukka Hautamäelle, p. 050 574 1862 tai annukka.hautamaki@eduskunta.fi

Haluan kiittää kuluneesta kevätkaudesta ja toivottaa mukavaa kesää jokaiselle!

Antti Kurvinen
Kansanedustaja (kesk.)
Kauhava

Jaa tämä ystävällesi