Antti Kurvinen

Kansainvaellus haastaa Euroopan

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 12.9.2015

Edellisessä Pohjalaisen kolumnissani 15.8. mainitsin, että yksi Suomen turvallisuushaasteista on hallitsematon turvapaikanhakijoiden tulva. Pahana näyttäytynyt tilanne on räjähtänyt nyt kriisiksi. EU ja Euroopan valtiot ovat pahimman pakolaisongelman edessä sitten 2. maailmansodan.

Eurooppaan pyrkivien ihmismassojen määrää kuvaa se, että Saksa on arvioinut syyskuussa maahan saapuvan 100 000 turvaa hakevaa.

Pyrkijöiden määrän äkkijyrkkää nousua kuvaa, että viime vuonna koko EU:sta suojaa haki noin 600 000 henkilöä. Kesän 2015 aikana turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut nopeammin kuin mantereellamme osattiin arvioida.

Suomessa arvioitiin vuonna 2015 saapuvan turvapaikanhakijoita 3 500-4 000. Nyt arvio on jopa 30 000.

Kansainvaellukseksi sanottuun kriisiin on monia syitä. Arabimaiden vallankumoukset eivät luoneet demokratiaa, vaan uusia diktatuureja ja lisää levottomuutta. Syyrian sisällissota venyy ja raaistuu. Lähihistorian sairain terroristijärjestö Isis ajaa niin kristittyjä kuin muslimeita pakoon sortonsa alta. Myös hyvä tiedonsaanti sosiaalisesta mediasta ja mafian harjoittama ihmissalakuljetus tuo väkeä. Kautta historian ihmiset ovat etsineet ulkomailta parempaa elämää ja vapautta vainosta.

Kaksi yhteistä eurooppalaisen liikkuvuuden sopimusta on myös osoittautunut voimattomaksi. Rajatarkastuksista luopumista tarkoittanut Schengenin-sopimus on mahdollistanut sen, että kerran Eurooppaan päässyt syyrialainen voi melko vapaasti edetä vaikka Lappiin asti. Toinen ikävällä tavalla tyhjäksi osoittautunut on Dublinin sopimus, jolla EU-maat sopivat sen valtion, jonka alueelle henkilö saapuu, hoitavan turvapaikanhakijan asiat.

Irvokkaita ovat tiedot, että Tanska ilmoittaa päästävänsä matkaajat rajojensa läpi vapaasti ja epäilyt turvapaikanhakijoiden kuljettamisesta Ruotsista Suomeen.

Euroopan ja Suomen kantokyky tulee tietyssä pisteessä vastaan. Emme voi ratkaista maailman hätää ottamalla kaikki tulijat maihimme. Ainoa kestävä tie on rauhan luominen Lähi-itään ja rajoillemme. Lähtömaihin tulisi perustaa EU:n lipun alla toimivia vastaanottokeskuksia, joissa jo paikan päällä selvitettäisiin, ketkä ovat oikeutettuja turvapaikkaan.

Euroopassa voitaisiin väliaikaisesti ottaa rajakontrolli takaisin käyttöön. Suomen täytyy päivittää lista turvallisista maista, joihin henkilö voidaan nopeasti käännyttää. Samoin lupaprosessia pitää nopeuttaa ja osin keventää.

Kuitenkaan emme pääse teorialla pakoon tämän päivän todellisuutta. Fakta on, että maassamme on taivasalla ihmisiä, joiden alkuperä ja tausta on selvitettävä. Näillä ihmisillä on hätä. Heistä monet tarvitsevat apua, mutta osa on onneaan kokeilemassa.

Pohjanmaakaan ei voi paeta maailman ilmiöitä. Tämän vuoksi katson, että myös pohjalaismaakuntiin on perustettava vastaanottokeskuksia kohtuudella. Valtion tulee huolehtia kuluista ja keskuksia ei tule perustaa vastoin alueen kantaa. Kaikessa maahanmuuttopolitiikassa on muistettava ihmisarvon jakamattomuus ja lähimmäisenrakkaus.

Antti Kurvinen (kesk.)
kansanedustaja Kauhava

Jaa tämä ystävällesi