Antti Kurvinen

Jo riittää autoilijoiden pelottelu

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 6.3.2021

Facebookissa toimii STOP! Autoilijoiden kuritukselle! -ryhmä. Viime viikkoina ryhmä on kasvanut nopeasti. Siihen on liittynyt jo yli 200 000 suomalaista.

Tämä on yksi osoitus siitä, että ihmisten mitta on tullut täyteen. Ja täysin oikeutetusti.

Autoilijoita on julkisessa keskustelussa jo pidempään lyöty kuin vierasta sikaa. Kiilusilmäisimpiä ovat fundamentalistiset betonivihreät, joiden mukaan maailma pelastuu autoilu Suomesta lopettamalla.

Vähintään yhtä turmiollisia ilmastolle ovat näiden fanaatikkojen mukaan maidonjuonti ja lihansyönti. Lehmien pierut ovat näiden tietäjien mielestä pahempi ongelma ilmaston lämpenemiselle ja luonnolle kuin uusiutumattomien fossiilisten kivihiilen ja öljyn käyttö lämmitykseen tai meret tukkiva muoviroska.

Taustalla näissä väitteissä ja ”tutkimuksissa” on vihamielisyys maaseutua ja maataloutta kohtaan. Lisäksi peiteltynä tavoitteena heillä on halu keskittää Suomen ihmiset, yritykset ja palvelut 3–5 kaupunkiseutuun.

Viimeisimpänä lehdissä on ollut lähes päivittäin ”uutisia”, joissa kerrotaan hallituksen nostavan polttoaineiden hintoja rajusti. Tehdään asia nyt kerralla ja toivon mukaan lopullisesti selväksi. Hallitus, jossa keskusta on mukana, ei poliittisin päätöksin nosta bensan ja dieselin hintaa. Piste.

Emme tule suostumaan uusiin polttoaineveron korotuksiin emmekä muihinkaan veronluonteisiin uusiin maksuihin, jotka nostaisivat polttoaineen litrahintoja kymmeniä senttejä. Mikäli joku hallituspuolue sellaista kiusaa välttämättä haluaa suomalaisille, saavat yrittää sitä jossakin muussa koalitiossa.

Totta on, että tällä vaalikaudella on – aikaisempien vaalikausien tavoin – tehty maltilliset veronkorotukset. Mutta: lisää niitä ei tule. Ei, vaikka tietyt virkamiehet tai tutkijat niitä haluaisivatkin.

Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Liikkumaan pitää päästä. Auto on arjen välttämättömyys etenkin maakunnissa. Nämä tosiasiat eivät tulevaisuudessakaan muuksi muutu.

Tarvitseeko päästöjä vähentää? Minun mielestäni kyllä tarvitsee. Kyse on siitä, että ratkaisut tehdään järkevästi ja oikeudenmukaisesti.

Tolkun ääniäkin keskustelussa onneksi on. Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on kiinnittänyt huomiota siihen, mikä liikenteenkin päästöjen vähentämisessä oikeasti on tärkeää. Saastuttavien fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla.

Keskustalla on ollut ja on tismalleen sama näkemys. Siksi tavoitteemme on tuntuvasti lisätä uusiutuvien, kotimaisten polttoaineiden käyttöä. Polttoaineita metsien biomassoista, peltoenergiaa, jäterasvojen käyttöä, biokaasua…Näillä vaihtoehdoilla luodaan samaan aikaan työtä ja yrittäjyyttä kotimaahan ja torjutaan ilmastonmuutosta.

Myös etätöiden yleistyminen mahdollistaa liikenteen päästöjen pienenemisen.

Jos miljoona suomalaista tekisi puolet viikosta etänä töitä, liikenteen päästöt vähenisivät 0,44 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Lisäksi haluamme pidemmällä tähtäimellä uudistaa liikenteen verotusta entistä oikeudenmukaisemmaksi.

Tätä politiikkaa ajamme hallituksessa – tarvittaessa vaikka päätyyn asti.

Yksityisautoilun mahdollisuus tavallisille suomalaisille on keskustalle hallituskysymys. Jo riittää autoilijoiden vainoaminen ja pelotteleminen.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kauhavalta

Jaa tämä ystävällesi