Antti Kurvinen

Ilkka: Keskustavaikuttajat kosiskelevat sinisiä alkiolaiseen allianssiin

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkassa 3.10.2017

\"\"

Teksti: Marja Tyynismaa

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (sin.) ei oikein lämpene professori Kari Hokkasen Suomenmaan blogissa esittämälle ajatukselle alkiolaisesta allianssista. Hän kurkistelee professorin puheiden taakse.

– Onko tämä nyt vähän sitä, että jos ei (Paavo) Väyrysen Kansalaispuolue lähde lentoon, saataisiin hänelle kunniallinen perääntymistie, Saarakkala kyselee epäillen. Se on nimittäin selvää, ettei yhteistyö perussuomalaisten ja Kansalaispuolueen kanssa kelpaa Saarakkalalle.

– Ovat ne niin eri linjoilla, eivätkä puolueiden tyyli ja toimintapa sovi ollenkaan. Keskustan kanssa yhteistyö voisi olla helpompaa. Vaikka ajatus tuntuukin tässä vaiheessa kaukaiselta, ei Saarakkala pidä sitä mahdottomana.

– Ainakin minulle keskusta on valtapuolueista se, joka on kaikkein lähimpänä sinisiä, hän huomauttaa.
Hokkanen ei ole ensimmäinen politiikan vaikuttaja, joka nostaa Alkion perillisten yhteistyön keskusteluun. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) puhui jopa keskustan ja sinisten yhdistämisestä (Iltalehti 15.8.).

– Juuri on hypätty yhdestä porukasta pois, niin aika erikoiselta tuntuisi, että heti taas mennään samaan, Saarakkala kuittaa Niinistön aloitteen. Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen on myös herätellyt aiheesta keskustelua. Hän muistutti kolumnissaan (Ilkka 20.7.), ettei maaseudun puolustajien pidä hajottaa voimavarojaan kolmen puolueen kesken.

– Jos poliittisen keskustan äänet hajaantuvat kolmelle, ehkä jopa neljälle puolueelle, ei niistä yksikään pääse hallitukseen. Silloin hallitusvastuu on sinipunavihreillä, mikä tarkoittaa keskittävää suurkaupunkipolitiikkaa, hän toteaa.

Kurvisen pelon Saarakkalakin allekirjoittaa. Hänen mielestään esimerkiksi maakuntauudistusta ei voida tehdä pelkästään sosialidemokraattien ja kokoomuksen yhteistyöllä.

– Maakuntauudistus on hyvä. Kun vastuu sote-palveluista siirtyy laajemmille harteille, turvaa se pienempien paikkakuntien itsenäisyyden, Saarakkala sanoo.

Kurvisella on pitkä lista asioista, joiden hän katsoo yhdistävän alkiolaista allianssia.

– Kyllä keskiverto perussuomalainenkin kannattaa hajautettua yhteiskuntaa, alueellista tasapainoa, yleistä asevelvollisuutta ja sitä, että meillä on inhimillinen eläkejärjestelmä, hän muistuttaa.

Perussuomalaisten kanssa keskustelemista ei Kurvinen kuitenkaan pidä helppona.

– Ei keskusta voi hyväksyä (Laura) Huhtasaaren puheita, vaikka varmasti me hänen kanssaan joissain asioissa olemme samaakin mieltä.
Kurvinen sanoo, ettei voi puolueen varapuheenjohtajana lähteä poliittiselle ryöstöretkelle houkuttelemaan sinisiä keskustan riveihin. Yhteinen keskustelutilaisuus voisi sen sijaan tulla tarpeeseen.

– Ohjelmallisista kysymyksistä ja arvoista voitaisiin keskustella, sitä toivon. Uskon, että kun he ovat perustamassa puoluetta, voisi tarvetta ideologiselle keskustelulle olla.

Kurvinen heittää palloa Etelä-Pohjanmaan keskustapiiriä johtavalle Esko Lehtimäelle, ja esittää yhteisen aateseminaarin järjestämistä sinisten kanssa.

– Dialogia voisi käydä yhteisestä aateperinnöstä. Mahdollisuuksien tasa-arvon yhteiskunta on Santeri Alkion, Veikko Vennamon, Kyösti Kallion ja Urho Kekkosen yhteinen perintö, hän muistuttaa.

Jaa tämä ystävällesi