Antti Kurvinen

Historiallinen maa- ja metsätalousministerisalkku Etelä-Pohjanmaalla

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Järviseudun Sanomissa 5.5.2022

Uusi ministerinsalkku on ollut nyt kädessäni vajaan viikon verran. Tämä on historiallinen ja arvokas tilanne. Edellisen kerran maatalousministerin salkku on ollut eteläpohjalaisella Toivo Antilalla vuosina 1959-61.

Olen kokenut siirtyväni sielunviljelystä varsinaisen viljelyn puolelle. Kynän vaihtuessa auraan säilyy periaatteeni aivan samana. Kaiken hyvän takana on ihmisten työ, jota pitää puolustaa. Jos ei ole artisteja, ei ole taidetta. Jos ei ole viljelijöitä, ei ole ruokaa.

Yksitoista kuukautta sitten hyppäsin suoraan syvään päähän. Vasta nimitettynä tiede- ja kulttuuriministerinä seisoin eduskuntatalon rappusilla vastaanottamassa kulttuuriväen mielenosoitusta koronarajoituksia vastaan. Tuo päivä jäi elävästi mieleen.

Astuin monella tavalla uudelle maaperälle. Olen kuitenkin ylpeä tehdystä työstä ja tunnen iloa onnistumisten äärellä. Isoimmaksi asiaksi nostan Veikkauksen rahoituksen siirtämisen valtion budjettiin ja rahoitustason turvaamisen vuosiksi eteenpäin. Kulttuurin, liikunnan, nuorison ja tieteen rahoituspohja on nyt vankalla maaperällä. Päätökset ovat kauaskantoisia ja luovat tulevaisuususkoa.

Pitkäaikainen jälki jää myös uusista myönnetyistä koulutusvastuista. Alueiden ja korkeakoulukentän toiveita päästiin toteuttamaan urakalla. Omalla kaudellani myönsin korkeakouluille kautta maan yhteensä 17 uutta oikeutta kouluttaa esimerkiksi insinöörejä, juristeja, yhteiskuntatieteilijöitä sekä kasvatuksen ja terveydenhuollon osaajia. Päätöksissä lyövät kättä alueiden, nuorten, elinkeinoelämän ja korkeakoulujen toiveet.

Tahto koko Suomen kehittämisestä on vuosien keskittämislinjan jälkeen valtava muutos. Tasapainoisen aluekehityksen ja sivistyksellisen tasa-arvon edistäminen voimatoimin on saanut keskittämislinjan edustajien parrat pärisemään.

Uuden salkkuni parissa olen aloittanut hyvin nöyrin mielin. Minulla ei ole harhakuvitelmia siitä, millainen maatalouden tilanne on tällä hetkellä. Tilanne on vakava.

Työni alkaa maatalouden vaikeasta kustannuskriisistä. Viljelijät ja alkutuottajat ovat pahan ahdingon keskellä. Suurimpana haasteena energian ja lannoitteiden hinnannousu. Toisaalta tuotteista saatava tuottajahinta ei välttämättä kata kuluja saati tuo tekijälleen palkkaa tehdystä työstä.

Olemme hallituksessa jo sopineet 300 miljoonan euron tukipaketista kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseksi. Nyt kääritäänkin kunnolla hihat. Minun tehtäväni on huolehtia nyt siitä, että Suomessa on jatkossakin kotimaista ruuantuotantoa. Ja tämän tavoitteen eteen tulen tekemään kaikkeni.

Pidetään jatkossakin hyvät yhteydet yllä ja mielelläni kuulen vahvat viestit myös Järviseudulta.

Antti Kurvinen
Tiede- ja kulttuuriministeri 27.5.2021 – 29.4.2022
Maa- ja metsätalousministeri 29.4.2022 alkaen

 

Jaa tämä ystävällesi