Antti Kurvinen

Hallitus hylkää suuren osan Suomea

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan eduskuntaryhmä yhdessä Liike Nyt:n Hjallis Harkimon kanssa jätti välikysymyksen. Välikysymys on opposition järein työkalu.

Petteri Orpon ja Riikka Purran hallituksen linja on hyytävä. Hallitus on jakamassa suomalaiset postinumeron perusteella kahteen kastiin. Orpo ja Purra jakavat merkittävät kehittämisrahat ja mahdollisuudet vain muutamalle suurimmalle kaupungille. Muu maa jätetään oman onnensa nojaan. Monilta paikkakunnilta hallitus on nyt viemässä loppujakin hallinnon toimipisteitä. Niin käräjäoikeuksia kuin maanmittauslaitoksenkin toimistoja siirretään vain isoihin keskuksiin.

Hallitus on luvannut tehdä eri alueiden tilanteista selvityksiä: ihmiset tuskin tarvitsevat enää yhtään asiantuntijaselvityksiä ja työryhmiä. Sen sijaan tarvitaan päätöksiä ja tekoja, jotta mahdollisuudet asumiseen, yrittämiseen ja elämiseen olisivat samalla tasolla kaikkialla Suomessa. 

Säästöistä koituu ikävä ja kallis kierre

Hallituksella rahaa kyllä riittää kannattamattomaksi arvioituun tunnin junaan. Junarahoilla pitäisi Keskustan mielestä paljon mieluummin parantaa reikiintyviä teitä, korjata homekouluja ja säästää pieniä terveysasemia. Paniikinomaisesta säästämisestä koituu tulevaisuudessa vain entistä isompi lasku.

Kun palvelut ajetaan alas maakunnasta tai pienemmiltä paikkakunnilta, lapsiperheet eivät enää muuta sinne. Kun lapsiperheet eivät asu alueella, väestörakenne vinoutuu entisestään eivätkä yritykset enää löydä työntekijöitä auki oleviin paikkoihin. Kun yritys ei enää saa työntekijöitä, se joutuu sulkemaan ovensa tai muuttamaan muualle. Kun yrittäminen loppuu, loputkin palvelut näivettyvät.

Hallitus väittää palvelujen paranevan digitaalisuuden kehittyessä, mutta samaan aikaan se on lakkauttanut laajakaistarakentamisen rahoituksen ja sulkenut kännykkäverkon 3G -yhteydet.

Parhaillaan myös suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita leikataan ennennäkemättömästi. Hallituksen sanelemilla pakkotahtisilla säästöillä heikennetään entisestään lääkäriin pääsyä ja suljetaan vanhusten tarvitsemia hoivapalveluita.

Erityinen huomio uudessa maailmanpoliittisessa tilanteessa tarvittaisiin itäiseen ja pohjoiseen Suomeen. Asutut rajaseudut ja toimivat yhteydet länteen myös pohjoisen kautta ovat turvallisuuskysymys.

Keskustalla on valmiita vaihtoehtoja

Me Keskustassa esitimme jo viime syyskaudella oman vaihtoehtomme hallituksen yksisilmäiselle politiikalle. Palveluita pitää kehittää, eikä kääntää uudistuksen suuntaa äkkileikkauksilla. Ensisijaisesti on turvattava ihmisten peruspalvelut. Valtavan kalliiksi käyvä vuokratyö on ratkaistava lisäämällä koulutusmääriä ja alan houkuttelevuutta sekä ottamalla käyttöön ammatinharjoittajamalli.

Juuri nyt pitää hyödyntää koko Suomen voimaa. Siten toimimalla Suomi voi myös tulevaisuudessa olla itsenäinen ja omavarainen maa, jossa jokaisella on aito mahdollisuus valita asuinpaikkansa.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

Teksti on julkaistu Suomenmaassa 

Jaa tämä ystävällesi